"Булброкърс" интегрира търговия на местния и международните пазари

По-високата функционалност на системите на търговия може косвено да засили ликвидността на пазара

Изпълнителният директор на "Булброкърс" Иво Сеизов

© Юлия Лазарова

Изпълнителният директор на "Булброкърс" Иво СеизовИнвестиционният посредник "Булброкърс" интегрира в платформата си Metatrader 4 и възможност за търговия с акции на Българската фондова борса (БФБ). Така инвеститорите ще могат с една обща сметка да я използват както за търговия с валута и договори за разлика, така и с български акции.


На практика новата функционалност на платформата се конкурира както директно с другите съществуващи системи за търговия на валутните и международните пазари, така и на онлайн системата за достъп до Българската фондова борса - COBOS. Посредникът няма да начислява допълнителни такси за използването на платформата, като комисионите по сделките ще бъдат стандартните за всеки конкретен тип сделка.


Metatrader 4 предлага котировки, графики, новини и анализи в реално време, както и пълен пакет инструменти за технически анализ. Платформата позволява и тестване на стратегии и експерти в минали периоди, откриване на симулативна демо сметка, както и пълен архив на сделките и извършените операции. За момента обаче не показва българския пазар в дълбочина, но посредникът обмисля въвеждането и на тази възможност.
"Metatrader 4 е естествено следствие на нуждите на модерния инвеститор", каза изпълнителният директор на "Булброкърс" Иво Сеизов. "Може да се каже, че с новия модул за търговия на БФБ следваме тренда в развитието на капиталовите пазари. Инвеститорите имат нужда от една високотехнологична платформа, която да им позволява да търгуват и следят пазарите, където и да се намират", допълни той. Сеизов определи платформата за подходяща както за начинаещи инвеститори, за които има предвидена демо версия, така и за професионални инвеститори, които могат да се възползват от широкия набор от инструменти за анализ. Според него по-рисково насочените инвеститори, които вече са търгували на валутните и международните пазари, биха се пренасочили и към българския пазар с една подобна платформа. Той посочи, че конюнктурата на пазара може да се окаже малък риск за популярността й, но според него до половин година реалистично могат да се очакват между 250 и 400 клиента. Според Сеизов на фона на значителния спад на фондовия пазар от началото на годината до края й може да очакваме обратния тренд на корекцията му с около 15-20%.


"По-високата функционалност на системите за търговия предоставя повече удобства и възможности на инвеститорите и оттам макар и косвено оказва положително влияние върху ликвидността на пазара", коментира Борислав Ников, член на съвета на директорите на "Статус капитал". По думите му свидетелство за това е стартирането на COBOS преди няколко години, който сравнително бързо се наложи като продукт. Въпреки това обаче според него системата вече е на базово ниво, а българските инвеститори вече са надраснали етапа, в който са се задоволявали само от него и търсят повече функционалност (виж "Попитахме" на стр. XV).


Над половината поръчки на БФБ в момента се подават чрез COBOS, макар основната част от сделките да е през търговската система. Платформа подобна на Metatrader 4 предлага и "Евро-финанс" - EFOCS. Инвестиционният посредник "Делтасток" пък предлага платформа за търговия с валути и договори за разлика - Delta trading, и отделна за български акции - Delta broker. Собствена платформа за БФБ има и Обединена българска банка - U-broker.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK