Гранични пунктове си подсигуряват резервен ток

Министерството на Николай Василев им купува непрекъсваеми устройства

Десетте гранични пункта, в които беше въведена системата "единен фиш", ще могат да работят и когато токът спре, защото ще разполагат с непрекъсваеми токозахранващи устройства. Ю Пи Ес ще бъдат купени от министерството на държавната администрация по обявения по Закона за обществените поръчки търг. В сряда във ведомството на министър Николай Василев бяха отворени ценовите оферти на компаниите кандидати. Три фирми бяха допуснати до този етап - "Стемо", "Контракс" и "Парафлоу". Най-много точки събра офертата на "Стемо", която предложи цена 62 хил. лева без ДДС за 220 устройства. "Ю Пи Ес трябва да гарантират непрекъснатостта на работата на системата и нейната независимост от лошото състояние на електропреносната мрежа на почти всички гранични пунктове", обясни председателят на тръжната комисия и шеф на електронното правителство Юри Алкалай.


В момента системата за единния фиш работи на 10 гранични пункта. Все още не е приключил ремонтът на последния, единайсети - Гюешево, до Кюстендил. Част от токозахранващите устройства ще бъдат дадени на общините по проекта за електронна област, където също имало проблем с тока, но местните власти нямали пари за техника.


За единния фиш е предназначена и доставката на резервни сървъри. Те са насочени към големите гранични пунктове, за които спирането на работата би било катастрофа. Най-добра оферта предложи "Индекс България" - 102 хил. без ДДС за 30 сървъра. Нейни конкуренти бяха "Парафлоу", "Контракс" и "Стемо". Най-големите ГКПП ще получат и преносими компютри като резерва, в случай че се повредят настолните. Лаптопи и настолни компютри по търга на МДААР ще достави "Ай Би Ес България". Компанията предложи цена 93 хил. лева за 50 преносими и 20 настолни машини.
Доставката на периферна техника е насочена изцяло към общините. Тя включва мултифункционални копирни машини, черно-бели и цветни лазерни принтери, скенери за документи, мултимедийни проектори за презентации. Техен доставчик ще бъде "Парафлоу". Компанията предложи цена 115 хил. лева без ДДС.


Общо 11 фирми участваха в процедурата на МДААР. Част от тях не бяха допуснати до разглеждане на ценовите оферти заради нередовни документи или технически несъответствия.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Малкия Мук, дето влиза прав в хладилника
  *****
  Весело

  като гледам участниците, със старите урви, нов бардак ... искам да го видя този Ю Пи Ес(като Ю Ес Ей звучи мамка му) как държи двата сървъра, дисплеи. принтери и т.н. простотии повече от 15 минути! А като знаем тока там колко е ОК, за 1 година ще си заминат батериите. Халал да са му на джудженцето пишкоудължителчетата

 2. 2 Профил на Puri4ka
  *****
  Неутрално

  По-кротко, де-да не си митничарче нещо, а? Май сте поугладнели.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK