Трише: Петролът е повлиян от финансови спекулации

Търсенето и предлагането не са единствените компоненти за формиране на цена

Шокът в цените на петрола, който удари тежко по световната икономика, вероятно е бил преувеличен от финансови спекулации, смята президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Според него е логично да се смята, че инвеститорите оказват влияние на енергийните пазари и предизвикват промени в цените, които не се дължат на фундаментните фактори като търсене и предлагане.


На конференция във Франкфурт президентът на ЕЦБ обясни, че, от една страна, инвеститорите са изиграли положителна роля на стоковите пазари, като са увеличили тяхната ликвидност и ефективността на ценообразуването. Създаденото непостоянство в цените сега може да е необходимото зло за предотвратяване на по-критични подобни състояния в бъдеще. От друга гледна точка обаче, допълва Трише, финансовите инвеститори са окуражили продавачите да трупат запаси или да отлагат продукцията си, за да се възползват от бъдещо повишение на цените, които удариха абсолютния рекорд на 11 юли.


Коментарът на Трише е индикатор за мнението на политиците, отбелязва "Файненшъл таймс". Според изданието държавниците смятат, че рекордните стойности, които достигна черното злато тази година, са неустойчиви и не са резултат от промяна в основните икономически компоненти.


През юли суровият петрол надхвърли цена от 147 долара за барел, след което за по-малко от два месеца изгуби 40 долара от стойността си. Подобни флуктуации едва ли се дължат само на промяна в търсенето и предлагането на енергийните пазари. Анализ на факторите, които определят цената на горивото, е съществен, тъй като петролът е от изключителна важност за индустриалните икономики. Според ЕЦБ двойно по-скъпият нефт спрямо миналата година е един от основните фактори за намалената стопанска активност в еврозоната. Затова настоящото понижение от над 27% спрямо юлските рекорди е глътка свеж въздух за европейските икономики, смята "Файненшъл таймс". Еврозоната регистрира свиване от 0.2% през второто тримесечие, което е първият период на негативна стопанска активност в региона от въвеждането на единната европейска валута през 1999 г. Очаква се по-евтиният петрол да засили оптимизма на Европейската централна банка, че икономическият спад в момента ще бъде последван от период на прогресивно възстановяване по-късно през годината, допълва изданието. През изминалата седмица ОИСР понижи прогнозите си за ръста на БВП за второто полугодие в западноевропейските икономики.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK