"Приста ойл" ще дистрибутира масла на Ergon Europe MEA

Компанията откри във Варна най-големия терминал в Черно море за рафинирани базови масла

"Приста ойл" ЕАД вече е изключителен дистрибутор на най-големия производител в света на масла на нефтена основа, американската компания Ergon Europe MEA Inc. Това съобщи председателят на управителния съвет Пламен Бобоков.

© Дневник

"Приста ойл" ЕАД вече е изключителен дистрибутор на най-големия производител в света на масла на нефтена основа, американската компания Ergon Europe MEA Inc. Това съобщи председателят на управителния съвет Пламен Бобоков."Приста ойл" ЕАД вече е изключителен дистрибутор на най-големия производител в света на масла на нефтена основа, американската компания Ergon Europe MEA Inc. Това съобщи председателят на управителния съвет Пламен Бобоков. Договорът, който е прецедент в историята на Ergon Europe MEA Inc., предвижда българската компания да дистрибутира трансформаторни масла за териториите на България, Румъния, Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина и Турция. Трансформаторните масла се използват предимно за електроизолация от ЕРП дружества, националните електрически компании на съответните страни, както и при производството на трансформатори. В момента в региона са съсредоточени мощности на едни от най-големите гиганти в индустрията за трансформатори като ABB, Siemens и др., уточни Бобоков. Този вид масла се произвеждат от т.нар. нафтов тип нефт, който се добива само в няколко находища в Северно море и край Венецуела.


Контрактът е петгодишен с опция за продължаване за още пет години. Клаузите му предвиждат и възможност за разширяване на териториалния обхват. Става въпрос и за други страни от Източна Европа, както и тези от Централна и Средна Азия, каза Бобоков. Целта ни е до 10 години "Приста ойл" да се превърне в лидер на пазара в Европа, каза той. Ergon Europe MEA Inc. за първи път сключва подобен договор за ексклузивно партньорство, посочи президентът на фирмата Пер Кинстам.


Около 10 млн. евро са вложените от "Приста ойл" в новия терминал за приемане, съхранение и експедиране на рафинирани базови масла, който компанията изгради във Варна, заяви Пламен Бобоков. Съоръжението, което е с капацитет от 24 хил. куб.м и е най-голямото в Черно море, е разположено на 29 дка на територията на "Поддържане чистота на морските води" АД (ПЧМВ). Дружеството е част от структурата на "Приста ойл". Терминалът разполага с едно корабно място и дава възможност да се приемат и обработват танкери с товароизместимост до 10 хил. т. Оборудването на терминала го нарежда сред топ 5 в Европа. Той е съизмерим с подобни в Ротердам и Анверс. Базовите масла се използват като заготовки за моторни и индустриални масла. Терминалът във Варна ще разшири значително логистичните възможности за снабдяване на заводите на "Приста ойл". На него обаче ще могат да разтоварват и други компании. На първо време на него годишно ще бъдат обработвани около 50-60 хил. т масла годишно.


В момента "Приста ойл" е лидер в Югоизточна Европа в производството и продажбите на моторни и индустриални масла. Компанията е и най-големият български инвеститор в чужбина. Дружеството има завод в Истанбул. "Приста ойл" е добре позната още в Сърбия, Унгария и Украйна, където държи около 8 на сто от пазара, както и Македония, където присъствието й е над 20 процента. "Приста ойл" е собственик и на завода за акумулатори "Монбат".

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на "дистрибутира" ??
  *****
  Неутрално

  Доживяхме да видим и тази дума - а защо не "продава", "снабдява с", или "разпределя" (какъвто е буквалния превод? Ама нали трябва да сме модерни та почнахме да забравяме българския

 2. 2 Профил на OrellainellaX
  *****
  Неутрално

  Соберем для Вас по сети интернет
  базу данных потенциальных клиентов для Вашего Бизнеса
  (Название телефон факс email www имена адреса итд)
  Более подробную информацию Вы сможете получить по
  телефону +79133913837
  ICQ: 6288862
  SKYPE: prodawez
  EMAIL: [email protected]

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK