"Уилбрук" влага 40 млн. евро в първия "зелен" проект у нас

Уникален жилищен комплекс започва да строи във Варна компанията за имоти Willbrook Management International ("Уилбрук мениджмънт интернешънъл"), каза изпълнителният директор Дайна Войку. Проектът Willbrook Diamond Residences ще включва 11 жилищни сгради и център за отдих и развлечения. Строителството на комплекса ще приключи в края на 2009 г., а инвестицията ще бъде около 40 млн. евро.


По думите й това ще бъде първият зелен жилищен комплекс както във Варна, така и в страната. Според съвременните разбирания като зелени се определят


сградите, които са проектирани, изпълнени и експлоатирани съобразно всички екологични изисквания. Като цяло те използват енергоспестяващи източници на светлина и климатизация. В баните трябва да са монтирани водоспестяващи аератори, които намаляват количеството изразходвана вода. Използва се само рециклирана хартия. За доставчици на материалите се избират местни производители на екологично чисти продукти. Проучване на международната консултантска компания Colliers International показва, че разходите при екологичното строителство са само 2% повече в сравнение с конвенционалното. Средното оскъпяване е около 40 долара на кв.м, а в същото време директните финансови ползи за собствениците могат да надминат с десет пъти първоначалните разходи по инвестициите.
Комплексът на Willbrook във Варна ще разполага и със SPA част, който ще бъде опериран от компания с опит извън България.


Willbrook Management International работи в Източна Европа от 1998 г. и е сред малкото, които се занимават със строителството на зелени сгради. Дружеството е специализирано в изграждане и управление на имоти във високия ценови клас в развиващите се пазари, допълни Войку.


По думите й компанията следва стриктно правилото си да се придържа към зелени насоки във всички свои проекти. Строителните материали ще бъдат подбрани, за да намаляват абсорбцията на топлината. Ще се използват почти изцяло местни ресурси, като целта е да се намали ековъздействие от транспорта им.


В плановете ни влиза и реализацията на проекти в София за общо 250 млн. евро, каза Войку. Тя не пожела да коментира къде ще бъдат разположени.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK