"Ерсте груп" продаде застрахователния си бизнес в ЦИЕ на "Виена иншурънс"

Цената на сделката е 1.445 млрд. евро

"Ерсте груп банк" (Erste Group Bank AG) приключи успешно продажбата на застрахователните си операции в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), включително в Австрия, на "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group - VIG), съобщиха от финансовата институция. Сделката е на стойност 1.445 млрд. евро. Получено е одобрението на компетентните органи и местните застрахователни регулатори, се казва още в съобщението. Такива одобрения е трябвало да бъдат получени от органите в страните, в които двете компании имат свои поделения - Австрия, Хърватия, Чехия, Словакия, Унгария.


Като част от споразумението "Ерсте груп" или нейните дъщерни банки в ЦИЕ ще запазят 5% дял във всяка от местните застрахователни компании. Освен сделката за покупко-продажбата, двете компании са сключили и споразумение за сътрудничество, според което ще продават взаимно продуктите си през съответните си канали за продажби. Споразумението е за срок от 15 години. Това осигурява на VIG достъп до над 2900 клонове и офиси и над 16 млн. клиенти на "Ерсте груп" в региона, се посочва в съобщението. От своя страна Ерсте получава достъп до около 10 млн. клиенти на VIG в страните, в които двамата партньори са активни. От общата сума на сделката около 300 млн. евро са за тази част от споразумението. Сумата ще бъде преведена на 1 януари 2009 г. Останалата част от сумата (1.14 млрд. евро) е преведена на "Ерсте груп" на 15 септември 2008 г. Сделката ще укрепи капиталовата база на "Ерсте груп", пише в съобщението.


VIG придобива от "Банка комерчиала романа" (Banka Comerciala Romana BCR) 88.5% дял в румънските животозастрахователна и общозастрахователна компании BCR Asigurari de Viata и BCR Asigurari. Както и в другите страни, BCR ще запази 5% дял в животозастрахователното дружество. Приключването на транзакцията в Румъния се очаква през следващите няколко седмици, след получаване на разрешенията от местните органи и застрахователния регулатор в страната. В Сърбия и Украйна "Ерсте" няма застрахователен бизнес. Въпреки това в тези две страни ще бъде подписано 15-годишно споразумение с местните банки и съответните застрахователни компании на VIG, пише в съобщението.


В България "Ерсте банк" няма дъщерни дружества в банковия и застрахователния сектор. Банката присъства на българския финансов пазар чрез лизинговото дружество "Иморент България". "Ерсте банк" беше един от кандидатите по време на приватизацията на Банка ДСК през 2005 г. Част от VIG у нас са ЗАД "Булстрад" и ЗАД "Български имоти".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK