Потреблението на петрол се забавя

Потреблението на петрол се забавя

© ReutersСветовното търсене на петрол през първите осем месеца на годината се е повишило спрямо същия период на миналата година с 880 хил. барела на денонощие, основно заради потребностите на икономиките на Китай, страните от Близкия Изток и Азия.


Това сочат данните от ежемесечния доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), цитирани от германския делови портал Финанцнахрихтен.


Търсенето в Западна Европа се повишава през периода с 0.05% до 15.31 млн. барела на денонощие. За страните от Централна и Източна Европа ръстът е 960 хил. барела или 2.84%.

Най-голямо повишение на търсенето се отбелязва в Китай – 5.85% до 8.03 млн. барела на денонощие.

Следват страните от Близкия Изток, където сега търсенето на петрол надхвърля миналогодишните стойности с 4.62% хил. или – 6.8 млн. барела.
В същото време ОПЕК отбелязва спад като цяло на потреблението в страните от ОИСР, където понижението е от 1.09% или 540 хил. до 48.65 млн. барела.


Най-голям е спадът на потреблението в Северна Америка – с 2.04% по-малко от първите осем месеца на миналата година до 25.02 млн. барела.Най-голямо повишение на търсенето се отбелязва в Китай – 5.85% до 8.03 млн. барела на денонощие.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK