"Екуест" ще продава активи

Преизчислената инвестиция за "Супер Боровец" е 800 млн. евро

Компанията "Екуест инвестмънт Болканс" (Equest Investments Balkans), листвана на алтернативния сегмент на лондонската борса, ще продава активи, с приходите от които ще изкупува обратно свои акции, за да повиши ликвидността си. Това е новата стратегия на компанията, описана във финансовия отчет за първото полугодие на годината.


В отчета не се описва кои активи са предвидени за продажба с изключение на това, че те ще са от имотния бизнес на компанията. Според оценката на CBRE към края на полугодието те са на стойност 78.8 млн. евро.


Единият от изпълнителните директори на "Екуест" Георги Крумов потвърди за намерението за продажба и обясни, че ще бъдат предложени тези проекти, които ще донесат най-висока доходност на акционерите. Имотният бизнес на компанията включва дружеството "Пеликан", собственик на пет имота, сред които бившите кина "Европа палас", "Урвич", "Изток". Наскоро от "Екуест" обявиха, че кината заедно с бившия хотел "Сердика" предстои да бъдат продадени на дружеството за имоти на австрийския застраховател "Уника". Сделка обаче все още няма.
"Екуест" инвестира и в пет ваканционни и жилищни проекта по морето, в София и във вътрешността на страната. Основният проект в бизнеса с имоти е "Супер Боровец", който предвижда да превърне зимния курорт в развита ски дестинация. От отчета става ясно, че инвеститорите вече са готови с бизнес плана за проекта, предвиждащ инвестиции в размер на 800 млн. евро. Предвидената норма на възвращаемост е 25%. Проектът предвижда да бъдат изградени хотели, заведения и търговски обекти с обща разгърната площ 536 хил. кв.м. Целият проект ще е разположен на площ от близо 2 хил. дка, а новите писти, които трябва да бъдат направени, са над 35 км.


Компанията, която към момента генерира най-много приходи за "Екуест", е "Техномаркет Домо". Консолидираният оборот на двете регионални вериги за техника за полугодието е 260 млн. евро - със 17 на сто повече от същия период на миналата година. Печалбата преди данъци е 11.6 млн. евро - с ръст от 100%. Плановете "Техномаркет" да стане публична компания засега ще се забавят, става ясно още от отчета. Причината са настъпилите финансови проблеми на глобално ниво.


Активите на компанията се оценяват на 449 млн. евро (в края на миналата година те бяха 405.4 млн. евро). Нетната стойност на активите за акция е 24.6 евро, или с 5% повече спрямо края на 2007 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Коня и ряката - който откъдето е
    *****
    Неутрално

    мдааа - щом Жоро Крумов продава - значи на имотния пазар се задават гъсти облаци и голяма буря. Честито на тези дето ще купят. как беше "500 лева е стойността на 1000 лева инвестиция в Българската фондова борса преди 1 година". Амин.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK