Търговото за "Слънце Стара Загора табак" засега се отлага

Търговото предложение за "Слънце Стара Загора табак" засега няма да има, тъй като мажоритарният акционер "Бизнес център Изгрев" е поискал да се прекрати производството по разглеждането му. Това съобщиха от Комисията за финансов надзор, която е взела решението си за прекратяване на заседанието си във вторник. Като причина за искането си мажоритарният собственик е посочил факта, че за него са използвани данни от счетоводните отчети към първото тримесечие. Според "Бизнес център Изгрев" заради това може да се счита, че получените резултати от определянето на цената за предложението са неточни. След като бъде изготвена нова, реална оценка и данните бъдат коригирани, ще бъде регистрирано ново предложение, поясняват от компанията.


На 18 август тази година председателят на КФН Апостол Апостолов издаде временна забрана за публикуването на търгово предложение от "Бизнес център Изгрев" към миноритарните акционери в цигарената фабрика. Сред забележките на надзора беше, че предложителят не е посочил дали възнамерява да иска отписване на дружеството от публичния регистър, или отправя предложението само по законово задължение, тъй като притежава над 90% от капитала. Останалите забележки на комисията са за методите, използвани при определяне на цената. В публичната информация от борсата и комисията никъде няма данни каква е била тя.


"Бизнес център Изгрев" придоби 91.24% от капитала на "Слънце Стара Загора табак" през юли, след като "Булгартабак холдинг" продаде дела си в него. Според ДАКСИ официално купувачът е собственост на "Бол пропърти", което от своя страна е собственост на Стефчо Кралев. "Бол пропърти" участва като собственик във "Варна плод" - в него управляващ според ДАКСИ е Иво Каменов, който участва официално и в управлението на "Химимпорт".


Другите одобрени предложения


Финансовият надзор е одобрил търговото предложение към миноритарните акционери на "Цигарена фабрика Пловдив" за цена от 36.60 лв. Предложител е "Сигма консултинг", а инвестиционен посредник е "София интернешънъл секюритиз". Надзорът е дал зелена светлина и за предложението за акциите на "Свиневъдство Стамболово" на цена 3.90 лв., отправено от "Мел холдинг" с посредничеството на "Булброкърс".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK