Затягат се мерките за опазване на пчелите

Забранява се пръскането с пестициди през деня

Авиационното пръскане срещу вредители през пролетта и лятото да става само в ранните утринни часове, за да се предотврати унищожаването на пчелите. Това гласят промени в наредбата за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне, обнародвани в последния брой на "Държавен вестник".


Изискванията нарастват поради липсата на самоконтрол от страна на земеделските производители при третирането на културите с препарати за растителна защита и след зачестилите случаи на болести по пчелите, довели до измиране на стотици пчелни семейства, поясниха браншовици.


Досега не е имало ограничение за пръскане на посевите по часове. Измененията в наредбата указват, че селскостопанските самолети нямат право да го правят от 11 ч. до 18.30 ч. през май и от 10 до 19.30 ч. от юни до октомври. Кметовете трябва да са предупредени от авиационните служби поне пет дни преди пръскането, за да могат своевременно да информират пчеларите, се казва още в наредбата.
Нови изисквания има и при пръскането на овощни градини. Техните собственици са длъжни да окосят цъфтящите полски растения между дърветата преди третирането на площите, за да се предотврати привличането на насекомите към химически обработените цветове.


В случай на масов мор по семействата, пчеларите са длъжни в 24-часов срок да подадат жалба до шефовете на областните дирекции "Земеделие", е записано още в наредбата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK