"Сигма консултинг" ще запази дейността на цигарената фабрика в Пловдив

Новият собственик отправи търгово предложение на 36.60 лв. за акция

Новият собственик на "Цигарена фабрика - Пловдив" ще запази основната дейността на дружеството и планира да започне производство на нови марки цигари. Това става ясно от обявлението за търговото предложение, отправено от собственика "Сигма консултинг" към миноритарните акционери на компанията. От "Сигма" поясняват, че не предвиждат преобразуване или прекратяване на цигарената фабрика, а имат намерение да възстановят производството на тютюневи изделия и постепенно ще увеличават натоварването на производствените мощности. Освен това печалбата няма да бъде разпределяна като дивидент, а ще се реинвестира.


"Сигма консултинг" купи 78 на сто от капитала на "Цигарена фабрика - Пловдив" от "Булгартабак холдинг" през юли. Дружеството беше продадено заедно с лиценза си за производство на цигари, но холдингът запази собствеността си върху марките, които досега са се произвеждали в него. Това означава, че "Сигма консултинг" не може да запази производството на тези марки, а ще трябва да развие други.


След като придоби дял в "Цигарена фабрика - Пловдив", новият собственик е задължен да отправи търгово предложение към останалите акционери в публичното дружество. Предлаганата цена на акция е 36.60 лв., а инвестиционен посредник по него е "София интернешънъл секюритиз", в чийто офис се приемат заявките за всички акционери, които искат да продадат дела си. Срокът за приемане на предложението тече от днес до 17 октомври. При приемане на предложението инвестиционният посредник ще събира комисиона от 1% върху сумата, която изплаща на акционера, а при плащане по банков път акционерът ще трябва да плати и дължимите такси за превода.
Предложената цена на акция от 36.60 лв. оценява цялото дружество общо за близо 40 млн. лв., а платената цена за 78% от капитала е 30.8 млн. лв. "Сигма консултинг" се занимава с търговия със захар и захарни изделия. Новият собственик е свързан с "Винпром Пещера" и с пловдивския бизнесмен Георги Гергов. По негови думи дружеството е регистрирано съвместно между него и "Винпром Пещера" за участие в търга за Сточна гара в Пловдив, която обаче беше купена от "Прайм-ДС" за 14 млн. лв. преди година. Самият Гергов участваше в търга за "Цигарена фабрика - Пловдив", но офертата му не успя да се класира.


Търговото предложение в числа


36.60 лв. за една акция дава мажоритарният собственик


36 лв. е последната борсова котировка от петък


78.18% е делът на "Сигма консултинг" в дружеството


17 октомври е крайният срок за приемане на предложението


39.5 млн. лв. е оценката за целия капитал според цената на търговото

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dii
  *****
  Неутрално

  Значи да чакаме и цигари с фалшиви бандероли от Пещерняците

 2. 2 Профил на от неизвестен
  *****
  Неутрално

  Тях ги интересуват зградите в центъра а не производството на цигари.Никой няма да търпи миризмата на тютюн в центъра на града.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK