Пазарът на взаимни фондове продължава да се разраства

Пазарът на взаимни фондове се разраства. Комисията за финансов надзор издаде разрешителни за управлението на нови пет колективни инвестиционни схеми, съобщиха от регулатора.


"Златен лев капитал", който до момента управлява един от фондовете с най-дълга история на българския пазар, ще предложи индексен фонд - "Златен лев 30". Фондът ще инвестира в акции и права на дружества, приети за търговия на БФБ-София, включени в индекса BG TR30. Това ще е втората пасивно управлявана схема у нас след фонда на "Алфа асет мениджмънт" - "Алфа индекс топ 20", следящ индекса "Дневник 20".


Трети фонд ще предложи управляващото дружество на бившият зам. министър на финансите Крамисир Катев по времето на кабинета "Сакскобургготски" "Аврора кепитъл". "Аврора кепитъл - Югоизточна Европа" ще е с рисков профил и ще инвестира предимно в български, румънски акции и акции на компании от страните от Югоизчотна Европа.
Новоучреденето управляващо дружество "Астра асет мениджмънт" пък ще пусне на пазара три взаимни фонда, покриващи пълната рискова гама. Компанията пуска рискова схема "Астра плюс" в акции от страната и чуждбина, балансирана "Астра баланс" в облигации и акции от страната и чужбуна и нискорисков "Астра кеш" в банкови депозити, инструменти на паричния пазар и дългови ценни книжа.


В края на първото полугодие българският пазар на взаимни фондове включваше 81 български схеми, предлагани от 36 управляващи дружества, по данни на финансовия регулатор. Заедно с чуждестранно предлаганите схеми пазарът включва около 120 взаимни фонда. В средата на септември български схеми управляват малко над 500 млн. лв., като губят над 40 на сто от активите си от началото на годината.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK