"Алфа финанс" привлече Хипо инвестмънтбанк за създаването на съвместна банка

Австрийската институция ще притежава мажоритарно участие в проекта

Подписване на споразумението. От страна на &quot;Алфа финанс холдинг&quot; присъстваха основният собственик Иво Прокопиев (вторият вляво) и Иван Ненков, главен изпълнителен директор на &quot;Финансиа груп&quot; (крайният вдясно). В средата е Питър Харолд, главен изпълнителен директор на HYPO Investmentbank.<br />

© Асен Тонев

Подписване на споразумението. От страна на "Алфа финанс холдинг" присъстваха основният собственик Иво Прокопиев (вторият вляво) и Иван Ненков, главен изпълнителен директор на "Финансиа груп" (крайният вдясно). В средата е Питър Харолд, главен изпълнителен директор на HYPO Investmentbank.Българският индустриален и финансов холдинг "Алфа финанс холдинг" и австрийската банка Хипо инвестмънтбанк (Hypo Investmentbank AG) подписаха споразумение за дългосрочно сътрудничество. Двете компании ще кандидатстват съвместно пред Българската народна банка (БНБ) за банков лиценз, като австрийската институция ще има мажоритарно участие в проекта за банка.


Стратегическите цели на партньорството включват предоставянето на съвместни финансови услуги в България, Македония и други страни от Югоизточна Европа. Предвижда се банката да е от нов тип за България - фокусирана само в няколко бизнес направления - финансиране в публичния сектор, инфраструктурни проекти и такива с недвижими имоти, сливания и придобивания, корпоративно банкиране.


Сделката предвижда Хипо инвестмънтбанк да придобие чрез увеличение на капитала миноритарен дял в дъщерната компания на "Алфа финанс холдинг" - "Финансиа груп", приблизително около 30%. Следващата стъпка ще бъде съвместно кандидатстване за банков лиценз, като австрийската институция ще бъде с мажоритарно участие в бъдещата банка в България. Същото процентно участие на австрийската група се предвижда в македонската Капитал банк, Скопие, чийто капитал също ще бъде увеличен. Сделките ще приключат след получаване на всички регулаторни одобрения.
Сделката възлиза на около 40 млн. евро, според запознати анонимни източници на "Блумбърг". Австрийската банка ще придобие 29.4% от "Финансиа груп" и по 51% от капитала на българската и македонската банка.


"Това е най-голямата сделка в България във финансовия сектор през тази година до момента", коментира пред "Блумбърг" Иво Прокопиев, основен собственик в "Алфа финанс холдинг". Той е и издател на вестниците "Дневник" и "Капитал".


Иван Ненков, главен изпълнителен директор на "Финансиа груп" коментира споразумението като добър знак за България в разгара на световната финансова криза. Първоначалният капитал на новата банка обаче ще е 40 млн. лв., като се очаква тя да заработи към второто тримесечие на 2009 г. в зависимост от произнасянето на регулатора.


"В лицето на "Алфа финанс" намерихме надежден и стратегически позициониран партньор, с когото да реализираме заедно стратегията си за експанзия в България и Югоизточна Европа", каза Питър Харолд, главен изпълнителен директор на Хипо инвестмънтбанк в официално съобщение. Хипо инвестмънтбанк се фокусира върху проекти от публичните финанси - инфраструктура и недвижими имоти, както и корпоративно банкиране и капиталови пазари в Австрия, Западна Европа, Централна и Източна Европа. Банката е собственост на провинция Долна Австрия и има представителства в Чехия, Унгария и Словакия. Общата сума на активите й в края на 2007 г. възлиза на 8.7 млрд. евро.


"Финансиа груп" включва инвестиционния посредник "Булброкърс", дружеството за консултации "Булброкърс консултинг", УД "Алфа асет мениджмънт", "Алфа кредит" АДСИЦ, застрахователния брокер "Брокер инс" и македонската Капитал банк.


По-рано през тази година БНБ отказа да издаде банков лиценз на Финансия банк, чиито учредители бяха "Алфа финанс холдинг" със 70% от капитала и "Грамърси файненшъл груп" с 30%. БНБ обаче изрази готовност да разгледа заявление за получаване на лиценз "във връзка с предприетите от учредителите действия за подобряване качеството на проекта", свързано най-вече с "намирането за включване като учредител с мажоритарен акционерен дял на голяма банка, лицензирана в страна - член на ЕС".

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на nik
    *****
    Неутрално

    хипо като фалира май ще се уредим с още една държавна банка за продаване. Хора, май сега не е най-удачния момент за учредяване на банка

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK