Задава се вълна от фермерски бунтове

Зърнопроизводителите ще отстояват докрай исканията си за пълни бюджетни доплащания

Зърнопроизводители от цялата страна проведоха днес в София мълчалив предупредителен протест срещу нежеланието на правителството да отпусне исканите от тях максимални национални доплащания, които да бъдат заложени в проектобюджета за 2009 г. Те аргументираха исканията си с точни разчети за загубите на сектора след поскъпването на суровините и внесоха в министерството на финансите декларация, с която настояват за отпускането на средствата.


"Българските фермери не са конкурентни на европейските, защото получават едва 30-40 на сто от субсидиите на старите страни членки. Настояваме държавата да изпълни ангажиментите си, поети от бившия земеделски министър Нихат Кабил, който през пролетта подписа меморандум с обещанието в проектобюджета за следващата година да бъдат предвидени 380 млн. лв.", обясни председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в България Красимир Аврамов. В случай, че средствата не бъдат заложени, фермерите се заричат да блокират цялата страна.


Проблемите са натрупани от миналата година, когато много производители са теглили оборотни заеми, гарантирани с очакваните бъдещи плащания. Други са кандидатствали по програмата за селските райони, одобрени са за покупка на техника, но също са опрели до предварително кредитиране. "Ако бюджетът не отпусне средствата, банките ще искат предоговаряне на заемите и това допълнително ще утежни положението ни", обясни и Радослав Христов, изпълнителен директор на асоциацията. Той припомни, че заради ниските изкупни цени на зърното стопаните продават на загуба.
"България е единствената европейска държава, в която търговците и преработвателите печелят повече от производителите. Ако в Германия секторът изпадне в криза, на една маса сядат да преговарят земеделските производители, търговците, преработвателите и представителите на правителството. Всеки представя разчетите си, като фермерите получават необходимата помощ, защото производството им е рисковото и трябва да бъдат компенсирани за загубите си", обясни производителят от пловдивското село Ръжаво Конаре Дойко Дойков, който заедно с двамата си сина и четирима наемни работника обработва 7 хил. дка. Според него парадоксът за България е, че цялата печалба на производителите се източва от останалите звена по веригата и няма няма сила, която да промени тази практика. Подобно на други негови колеги Дойков е категоричен, че ще отстояват исканията си докрай, защото в противен случай те ще загинат.


Представителите на фермерите се срещнаха със съветника на финансовия министър Атанас Кацарчев и шефа на дирекция Румен Порожанов, които са изслушали исканията на протестиращите. "Получихме уверение, че декларацията ни ще бъде предоставена за обсъждане от тройната коалиция, правителството и парламента. Първите резултати ще чакаме след около десетина дни и тогава ще набележим по-нататъшните си действия", обясни арендаторът от Разград Васил Петров.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK