Цената на газа - още по-страшна

Поскъпването ще е с 50% с натрупване от 1 октомври и от 1 януари

Цената на газа - още по-страшна

© Дневник



Природният газ ще поскъпне с 50% в рамките на три месеца - от 1 октомври и от 1 януари, и то ако се запазят сегашните цени на петрола. Това стана ясно след вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бизнесът и синдикатите разчитаха да убедят правителството да намали или разсрочи във времето ценовия шок, поискан от "Булгаргаз" и частично смекчен от енергийния регулатор.


Според макроанализатори в резултат инфлацията ще се повиши общо с 1.5%, а според работодатели ще се увеличат рисковете пред българската икономика на фона на глобалната финансова криза. Енергийни експерти пресметнаха, че при подобно поскъпване на газа цените на парното трябва да скочат с 30%.


Газовият монополист искаше 36.5% увеличение на цените от октомври, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предложи 28.83%. След заседанието вчера икономическият министър Петър Димитров обяви, че от днес тарифата на "Булгаргаз" се увеличава с 23.89%, а от януари - с още 21 на сто. Работодателите бяха инициатори на двустепенното увеличение, това е максималното, което може да се направи, коментира Димитров и отново повтори, че цените в България са по-ниски в сравнение със съседните страни. Искането на работодатели и синдикати беше предлаганите от "Булгаргаз" 36.5% да се разсрочат на две стъпки, след като сериозното поевтиняване на петрола през последните три месеца ще се отрази по-късно в цената на горивото, по която "Булгаргаз" го купува от "Газпром".




Бизнесът се раздели в позициите си. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обявиха против решението на регулатора и правителството, Българската стопанска камара (БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) бяха доволни.


С решението за новата цена на природния газ се създават предпоставки за дестабилизация в българската индустрия. Заедно със световната финансова криза се натрупват два риска, които изправят българската икономика пред криза, и отговорност за това носи правителството, коментира председателят на КРИБ Иво Прокопиев. По думите му още по-сериозен проблем в сравнение с цените е тайната на договора с "Газпром". Вчера икономическото министерство обеща да го предостави в секретното деловодство на парламента.


Представители на големи потребители на природен газ коментираха, че ще преразгледат и ще свият инвестициите си. "Румен Овчаров и Петър Димитров се мъчат да унищожат българската икономика и чрез "Булгаргаз" и "Газпром" да източат всичките й ресурси", каза председателят на надзорния съвет на "Биовет" Кирил Домусчиев.


Поскъпването няма алтернатива, смята зам.-председателят на БСК Камен Колев. Никой не е щастлив от по-високите цени, но е важно да има прогнозируемост, каза шефът на АИК Васил Велев.


За да стигне до по-ниска от прогнозираната октомврийска цена на газа, ДКЕВР е намалила с 50 млн. куб.м най-скъпите доставки, а надценката на "Булгаргаз" е 0.5% вместо разрешените 3%, се посочва в съобщението на регулатора. По данни на "Дневник" до момента цените на синьото гориво от различните доставчици са между 380 и 415 долара за 1000 куб.м.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мето
  *****
  Неутрално

  Нема да се пуашите! Продавайте панелката изнасяйте се на село и почвайте да произвеждате нещо! Може и свинско! Р.S. Със 100 дка добра земя никакъв газ не мое ви упуаши!

 2. 2 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Няма смисъл от коментари.

  Просто трябва да се види биографията на този виден икономист!

  Ето:

  http://www.mi.government.bg/about/PDIMITROV.html

 3. 3 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  в бг има поговорка гьз глава затрива ама в слуцая газ глава затрива

 4. 4 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  раиски земен газ в земниа раи бьлгария

 5. 5 Профил на Руски
  *****
  Неутрално

  не договорът с "Газпром", а вдигането на цените на петрола в световен мащаб води до поскъпване на природния газ. "70% от цената на природния газ се дължи на световните котировки и само 20% - на този договор",

 6. 6 Профил на todor_kochev
  *****
  Весело

  Благодаря на ГТ за линка!Това трябва да се разпечати и овеси по публичните места в Република България с надпис*Издирван Престъпник*.Може и на руски - барем и той ще си го разчита.

 7. 7 Профил на ай-ай-ай
  *****
  Неутрално

  Искаме ЕС ,а цените да са комунистически,хм ,интересно нещо Е това българина.

 8. 8 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  абе аи аи аи
  в бьлгария да са наливани миналото лято 170 млрд евро щото европа ги подпря ЕЦБ
  а на еврото пише ВСЕ
  а нам ВСЕ ровно

 9. 9 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1291 Весело

  Не става дума за това, какви да са цените, а за ценовата политика на държавата.

  И за планирането.

  Другият виден икономист, РОвч, заявява, че било нормално повишението, защото повече от година цената на дребно не била пипана.

  1. Не е вярно.

  2. Сега ще имаме, според статията, 50% увеличение за 3 месеца.

  Ако за тези 15 и повече месеца поскпването беше плавно, нямаше да се отрази шоково на пазара, както сега предвиждат всички.

  Та така...

 10. 10 Профил на >
  *****
  Неутрално

  След като цената е да кажем 'европейска' и 'световна', последният който трябва да се субсидира е производителя! Защото той си е калкулира в продукта и по този начин тя му се възстановява. По същата логика той може да иска да му се субсидират материалите, тока и т.н.

 11. 11 Профил на 11
  *****
  Неутрално

  Настават хубави времена ............ за мазохистите

 12. 12 Профил на why-not
  *****
  Неутрално

  Има ли нормален човек, който би предоговорил условията по изгоден договор поне 4,5 г преди да изтече неговият срок. Ако това го направи министър и се разчуе, оставката е най-малкото, което може да му се случи.
  При нас го направи министър, който имаше рейтинг, клонящ към нулата и в ситуация, в която беше ясно, че ще бъде принуден да подаде оставка заради друг развихрил се скандал (Булгартабак).
  Някой би ли ми обяснил, колко нормален е подобен ход?

  Колкото до понятието "пазарна цена", то е абстракция. Цените по стария договор също са пазарни след като едната страна се е задължила да продава, а другата да купува при тези условия. Договорът (търговски, граждански, международен) или се изпълнява или неизправната страна отива на съд.

  Има и един друг аспект в непрекъснатото настояване на "Булгаргаз" цената да расте и тя има толкова общо с пазарната логика, колкото строителството на мост над Дунав с прокопаването на тунел до Китай.
  Публична тайна е, че действията на "Булгаргаз" се диктуват от политическата логика на правителството, което трябва отнякъде да финансира договореното участие в проекта "Южен поток". Изпълнител от българска страна по този договор не е английската кралица, а именно "Булгаргаз", който трябва да отчете ненормално високи финансови резултати, за да получи нужните кредити.

  След сериозните инвестиции за преминаване от ток на газ в цели сектори на реалната икономика (бяха газифицирани предимно промишлените зони на градовете, не толкова домакинствата), решението на управляващите да предоговорят условията по един стабилен договор може да се определи най-малкото като недалновидно, ако не и престъпно.

  Мисля всеки разбира къде би било мястото на Р.Овч, ако бе направил всички тези "гафове" в някоя бяла държава. На много места по света неговото поведение би повлякло и правителството. Още повече, че решението за предоговаряне едва ли е било лично негово като ресорен министър.

 13. 13 Профил на WhatTheFuck
  WhatTheFuck
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Как може тоя беловлас некролог да е ходил на специализация по мениджмънт във Великобритания - Нотингамския Трент Университет и в същото време чуждия му език е само руския - "писмено и говоримо" ??? На руски ли си приказва в Нотингам бе, бурсук некадърен. Всички са такива дядовци завършили "икономика" в Москва през 80-те години... Каква икономика в Москва през 80-те години бе - тези си знания ли прилагате в момента при управлението на държавата мамка ви шибани боклуци да еба. Я тоя лайняр серГЕЙ дето го е назначил да обясни какви ебани качества притежава шибания дядка... Ей, шибан министър председателю, заради шибаната ви коалиция сега ядем големия хуй, ама ще дойде и вашето време, подготвяме го вече. Запазете се с вазелин, защото ще ви трябва.

  Shut The Fuck Up You Silly Piece Of Shit
 14. 14 Профил на KuKu
  *****
  Неутрално

  Две седмици ми надуваха главата, как "И един абонат в сградата да е платил, отоплението трябва да работи!".
  Щом некои ще се топлят зимата безплатно, някой трябва да плаща. Само не казаха кой.
  Е сега е ясно. Ще плащат редовните абонати (На тях цената ще се увеличи "в социално поносими граници", т.е. в такива граници, които предполагат, че няма да се откажат и ще продължат да плащат).
  Явно тези "граници" не позволяват да се покрият разходите на гратисчиите. Затова се вдига достатъчно много цената на газа за бизнеса. Та да излезе сметката.
  Сметката!!! Скрито крассубсидиране. Това е ВЕЛИКАТА ТАЙНА на договора с Газпром.
  Това е ВЕЛИКАТА ТАЙНА на топлинното счетоводство, където се "маневрира" със загубие на сградната инсталация, обърканата сметка, еднократно годишно отчитане.
  Скрито плащане на сметките на гратисчиите пречи на обикновенния абонат да му се каже - "Колко енергия е потребил даден радиатор, когато топломера му е отчел една еденица"
  ТОВА Е ВЕЛИКАТА ТАЙНА как топлофикация да натрупа загуби. Да се хариже (приватизира) за жълти стотинки. На загубите да им се "намери колая" (Румен Овчаров в Неделя 150 ЗАПОМНЕТЕ!!! каза по радиото "Активите се приватизират, загубите се национализират" И едва тогава нормативната база (закони, наредби) ще се промени така, че Топлофикация да трупа печалби за джипове, яхти и манастири на своите собственици и за лукса на техните метреси.

 15. 15 Профил на ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА ДА СВАЛИМ ОМРАЗНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ВЛАСТ
  *****
  Неутрално

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е ОПОЗИЦИЯТА В ЛИЦЕТО НА ГЕРБ, ДСБ И СДС ДА ОБЯВЯТ ПРЕД НАРОДА КАКВО СМЯТАТ ДА ПРАВЯТ.

  ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕМЕ ДА ТЪРПИМ , КАКВО СТАНА С ПОДПИСКАТА ПРОТИВ СТАНИШЕВ.

  СИТУАЦИЯТА Е ТОЛКОВА НАЖЕЖЕНА, ЧЕ АКО ОПОЗИЦИЯТА ИМА ЛИДЕР, КОЙТО ДА ОБЯВИ ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ, ПОНЕ ЕДИН МИЛИОН ЩЕ ИЗЛЕЗНАТ НА УЛИЦАТА И ЩЕ ПОМЕТАТ ПРЕСТЪПНОТО, ВАСАЛНО НА РУСИЯ ПРАВИТЕЛСТВО.

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ДЕЙСТВА. ЕВРОПА ЧАКА ОТ НАС ДА СИ СВЪРШИМ РАБОТАТА, ТЯ КАКВОТО ТРЯБВАШЕ НАПРАВИ.

 16. 16 Профил на простак
  *****
  Неутрално

  България има най-ниската цена на газа от ЕС
  . Аз иначе не съм комунист.
  Но не става в един икомически съюз без мита какъвто е ЕС да има цени на газта с големи разлики.
  Това е логита на Газпром , не са знаели кога ще влезнем в ЕС. И затова поискали преподписване.

 17. 17 Профил на ДО ПРОСТАК
  *****
  Неутрално

  НОМЕРАТА НА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ПРЕСТЪПНИ КОМСОМОЛЦИ, ВЕЧЕ НЕ МИНАВАТ, НАРОДА СЕ СЪБУДИ И ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ВИ ТЪРПИМ.ЩЕ ВИ ГОНИМ СЪС СОПИ ПРЕЗ РУМЪНИЯ ДО ВАШАТА ЛЮБИМА РУСИЯ. ГОСПОД ДА ВИ УБИЕ НЕЩАСТНИ ПРОДАЖНИЦИ!

 18. 18 Профил на честито
  *****
  Неутрално

  Поздравявам всички със СПОЛУКАТА !

 19. 19 Профил на комсомолец
  *****
  Неутрално

  Ако цената на Газта в Гъеция 400$ а в България е 350лв. какро по договора на Костов, какво ще стане след като между България и Гърция няма мита. Цистерната и в гърция слагаш 200лв. на тон в джоба.
  Щом искаме да сме европейци ще си Носим кръста. Ако искахме да сме с Русия щяхме да сме като Беларус с 150долара вместо 400европейска газ.

 20. 20 Профил на !
  *****
  Неутрално

  комсомолец, използвам момента да ти с..а в устата с кеф !

 21. 21 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1291 Весело

  И колко цистерни с газ ще трябват, според теб, за да може да работи един ден завод, или ТЕЦ?!...

 22. 22 Профил на ДО КОМСОМОЛЕЦ
  *****
  Неутрално

  ДО 2010 ГОДИНА ИМАШЕ СКЛЮЧЕН ДОГОВОР С ПОСТОЯННИ ЦЕНИ, АКО НЕ БЯХТЕ ИЗЛЪГАЛИ НАРОДА И ВАШЕТО ПРЕСТЪПНО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ БЕШЕ ДОШЛО НА ВЛАСТ, ТОГАВА ДОХОДИТЕ ЩЯХА ДА СА ДОСТИГНАЛИ НИВА КОИТО БЕЗБОЛЕЗНЕНО ЩЯХА ДА ПОНЕСАТ ПАЗАРНИТЕ ЦЕНИ, А СЕГА ДУХАЙТЕ СУПАТА И ЛИЖЕТЕ ОГЛЕДАЛНИТЕ ЧАСТИ НА ПУТИН, И СТОЙТЕ НА СТУДЕНО.

 23. 23 Профил на с кеф
  *****
  Неутрално

  В Кипир няма тръби има цистерни и всичко е на газ кара с коли , даже баничарниците са Газ защото тока и той е на газ.
  Виж каква цена ще плати Украйна тази зима , в украинския бюджет е предвидено 250долара за тон , но руснаците ще искат повече, там руснака продава по евтино защото за Иска да извади украйна от Нато и нито една от страните не си позволява да прекрати договора за приятелство и сътрудничество, Русия защото там живеят руснаци , Украинския президент заради газта. З

 24. 24 Профил на Нато
  *****
  Неутрално

  Този договор 200-250долара на Костов беше за приятели които не са в НАТО , другите с либералните икомики плащат по пазарни цени които са 400-450долара в зависимост в кой край на тръбата си.

 25. 25 Профил на вечна дружба със ссср
  *****
  Неутрално

  Сигурно е така, но догавора си е договор и още две години щяхме да стоиме на топло.
  А националния предател Р. Овч. ни набута, за да се сложи на руснаците и сега ни чака щастлива мразовита зима . Вечна дружба със СССР!

 26. 26 Профил на Не им вярвайте
  *****
  Неутрално

  Смешници като Каролев, още ли твърдят че след края на лятото ще има дефлация. Голямо недоразумение е този ибрикчия на управляващите.

 27. 27 Профил на Пуркоа па?
  *****
  Неутрално

  Защо недоволствате срещу Сергей Дмитриевич (Станишев)?

  Та той работи за родината си!

 28. 28 Профил на прост българин
  *****
  Неутрално

  Мръсна комунистическа сган от предатели на България,проклети да сте,затова че обрекохте народа си !

 29. 29 Профил на покана
  *****
  Неутрално

  Центърът за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий“ има удоволствието да ви покани на поредната открита лекция на тема:


  ВАНГА, СУЕВЕРИЕТО И ДУХОВНИЯТ ЖИВОТ В ЦЪРКВАТА

  Лектор: д-р Десислава Панайотова

  Лекцията ще се проведе на 2 октомври (четвъртък) 2008 г. от 18.00 ч. в Лекционната зала на Енорийския център при столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ /до Женския пазар/.

  Адрес: Храм „Св. св. Кирил и Методий“
  Енорийски център
  ул. “Г. Вашингтон” № 47, ет. 1
  Тел: 02 / 983 14 85
  Моб. 0878 44 54 57

  Е-mail: crsc_st_cyril_st_methodious@abv.bg
  Web: www.symvol.org


 30. 30 Профил на Ало,нещастника от снимката...
  *****
  Неутрално

  Значи инфлацията ставала когато хората купували наесен повече захар,сол,оцет итн за туршии и др.зимнина?
  Ега ти нещастника министър!На две магарета сламата не може да раздели,но комунистите го сложиха да управлява икономиката на държавата!!!

 31. 31 Профил на BBQ
  *****
  Неутрално

  Предвид заеманата позиция, както и да го обидиш на интелект тоя - малко ще му е.

 32. 32 Профил на Potisnat
  *****
  Неутрално

  На крак о парии презрени,
  На крак о роби на труда,
  потиснати и унизени -
  ставайте срещу врага!!!

  Братя Българи, по площадите,
  стига сме търпяли царско-турки-комунистически хомот!

 33. 33 Профил на Гошко
  *****
  Гневно

  Хайде да се вдигаме като в Унгария, обаче да ги избием като в Румъния и като установим стабилно общество като в Швеция да започнем да разработваме находищата на газ в Черно море като Русия, за да станем богати като Норвегия и тогава ще можем да си позволим да живеем добре...

 34. 34 Профил на Ограбено Мобиле.
  *****
  Гневно

  Като изпуснахме питовното,сега ще гоним дивото,щем-не щем ще гълтаме зелени жабета,защото си даваме дупетата на НАТО,Европейския саюз и какви ли не още узорпирани и ограбващи гиганти,като ГАЗПРОМ,БУЛТАРГАЗ,ЮЖНА ТРЪБА и какви ли не още крадци да ни яко яздат и така ни затягат коланите,че вече сееее ни затриха.Пази боже сляпо мекере да не прогледне,че прогледне ли игаз яде.

 35. 35 Профил на ламбо
  *****
  Разстроено

  Членовете на БСП са отчайващо безпомощни да променят това, което се случва на върха й, казват левите депутати

 36. 36 Профил на до 2
  *****
  Любопитно

  Тоя цървул Димитров ,как е учил в Ньотингам като владее само руски език - писмено и говоримо??? Откога в Англия има официален език руски? В Англия - другаря Абрамович ли му плащаше образованието ,с когото се срещнаха лятото в Санкт Петербург на "икономически /как да крадем по-ефективно/" форум ???

 37. 37 Профил на спеца
  *****
  Разстроено

  Е са ни се е.а вече майката с тия цен. Честито!

 38. 38 Профил на Capricorn
  *****
  Неутрално

  Този газ май взе да става златен!?

 39. 39 Профил на щъркел
  *****
  Неутрално

  Да го духате,докато не хванете ссъседа си комунис и не му насините окото яжте жабета,тъпаци.

 40. 40 Профил на Dani
  *****
  Неутрално
 41. 41 Профил на ...with liberty and justice for all
  *****
  Неутрално

  Какво да се очаква от партия, която през цялата си история е отстоявала руските, а не българските национални интереси?!

 42. 42 Профил на sofiaman
  *****
  Неутрално

  Статията е малко едностранчиво написанал
  Личи си че Дневник не успява заедно с Капитал да остане неотрален от интирисите на собственика си
  Явно е че не БГ определя цената на газта а страната производител на ресурса както и ние не определяме цената на петрола
  следователно да се изказват подобни мнения е малко непрофесионално

  мисля в Капетал беше публикувана справка за цената на газта в ЕС и че в България е една от ниските
  ставаше въпрос за цената на газта на границата на съответната страна

 43. 43 Профил на питане
  *****
  Неутрално

  В крайна сметка вярно ли е , че от по-ниските цени на газа до средата на годината(заради връзката на цената газа с цената на петрола за 3 месеца назад в БГ) тези фирми, които надват вой сега са спестили десетки МИЛИОНИ лева?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 45. 45 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 521 Любопитно

  абе, не е ли време тия да си ходят вече?

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 46. 46 Профил на българин
  *****
  Гневно

  Каво се жалвате от комунистите? Че нали вие ги избрахте. Те управляват по закон. Сега им сърбайте папарата и внимавайте как ще гласувате на следващите избори.

 47. 47 Профил на хичо
  *****
  Неутрално

  Прости и жалки българи, какво Ви беше по времето на Иван Костов, какво Ви липсваше бе малоумници, та започнахте да го плюете...всичко си заслужавате, абсолютно всичко

 48. 48 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  "Дружбата със Съветския Съюз ни е необходима както слънцето и въздуха за всяко живо същество" - това заклинание на вожда и учителя на българския народ, съветския гражданин Г. Димитров, продължава да кънти заедно със халостния залп на крайцера "Аврора" в чугунените глави на плеядата руски възпитаници, под чието крило се е сгушил и кротува пасивний българский народец, упоен от ракийка, чалга и кабеларки...
  Честито бръснене!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 49. 49 Профил на Знаещ
  *****
  Гневно

  С парите Булгаргаз ще финансира българското участие в проекта за нефтопровод Бургас-Алекс-с, който е около 300 милиона евро. Другото са фишеци. Пазарна цена на газа няма, тъй като няма алтернатива. Няма и борса на газа, преминаващ по тръби. Иначе за този, който се превозва с танкери-там има пазарна цена, можеш да купиш от повече от едно място. Поради важността му обаче, договорите винаги са за над 10 г, за да се прогнозират разходите. Иначе "Лъжливото Овчарче" ще донесе вода и от Сибир, само и само да увеличи цената.

 50. 50 Профил на 2012
  *****
  Неутрално

  Защо поскъпна природният газ?

  Защо наистина? Обаче да ни кажат истинската причина, а не да шикалкавят. Не, няма да ни я кажат.
  В руските електронни издания се промъкна съобщението, че украински и български наемници се бият против Русия в Кавказ. Наемниците бяха наречени "извратеняци, с увредено мислене, предатели на своя народ". Обаче за всеки случай руснаците взеха мерки срещу страните, от които идват "предателите на совя народ". Дотук с фактите.
  Картинката е следната: п/резидентът Параванов, премиерчето Сер Гей и неговите комисионни партньори Ахмед Доган и Симеон, дядото на Хасан пращат наемници в кавказ да се бият против Русия. Русия, както си е редно, взема отватни мерки. После страда целият български народ. Само циганите не страдат, защото те сметки за ток, за вода и за газ не плащат.
  Да живее демокрацията. И нейните демократични наемници, и те да живеят. И поскъпването да живее! Да живеят параванов, Сер гей, Ахмед Поган, Симеон Саксофонски и цялата им крадлива сган!
  А Българинът кога ще почне да живее?
  http://opylchenie.forumhead.net/viewtopic.php?f=3&t=13

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 52. 52 Профил на KARADJATA
  *****
  Неутрално

  ТРИАБВА ДА ГЛАСУВАМЕ,А НЕ ДА СЕ ПРАВИМ НА САРДИТИ,ПА ПОСЛЕ ИДВА МОЕТО ВРЕМЕ ДА ИМ ПРИБЕРЕМ ПАРИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ ЗА БЛАГОТО НА НАРОДА!ДОТЕГНА МИ ДА ВИЖДАМ БУЛГАРИ ДА РОВИАТ В КОФИТЕ ЗА СМЕТ!НО СТИГА МИ ТАЯ НАГРАДА,ДА КАЖЕ НЯВГА НАРОДА ..........!!!

 53. 53 Профил на Пижо от Подуене
  *****
  Неутрално

  Правителствата,респ.управляващите партии,които се изредиха във властта и особенно тези след 2000 г.,при подготовката на България за влизане в ЕС,като основен приоритет трябваше да осигурят икономически ръст,който да обезпечи по-безболезнено адаптиране на цените на българският пазар с тези на страна членка на ЕС.Те не само,че не направиха опит за това,но влошиха положението.И това не винаги бе извършвано от некомпетентност.Другото име на причината е корупция,и то по високите етажи на властта.За да не се оплакват тези от по-ниските етажи,тези от горните си затварят очите за по-дребните ощетявания.Но последните ако се сумират,сумите никак не са малки.Всичко това е загуба на национален капитал.Защо се чудим,че сме бедни.Представете си ,че Вуте изпива парите на Пена в кръчмата в Подуене.Това е горе-долу същото.Като гласувата помнете.Чувал,който се продънвал веднъж,нема начин да не направи същото следващият път,когато прибегнеш към негова употреба.Само,че нас ни употребяват чували.

 54. 54 Профил на Чичко Ленин
  *****
  Неутрално

  Ако беше роден по мое време товарищч Димитров,щях да го избера за лого на ВКП(б).

 55. 55 Профил на стан
  *****
  Неутрално

  а бе започва да ми става много интересно. тия съвсем изтрещяха. е добре, а кой ще плаща? аз например няма да плащам вече. а вие?

 56. 56 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  ИСТИНАТА: Ресурсите на икономиката ни се източват от "Газпром",тоест от путеновата олигархна МАФИЯ чрез Булгаргаз"!

 57. 57 Профил на ДС Звеновик
  *****
  Неутрално

  Ало, колеги, да не заспахте - айде на работа - требе да се пише колко е добро увеличението за народа... Айде размърдайте се...
  Авенджер, до тука 20% глоба - каде спиш бе... Идвай на сводка

 58. 58 Профил на русофил
  *****
  Неутрално

  Поздравявам всички със СПОЛУКАТА !

 59. 59 Профил на Sin
  *****
  Весело

  Така е! Гласувайте пак за БКП, о пенсионери велики. И не се чудете защо не сте били на море цял живот! И другия няма да отидете, комунисти!

 60. 60 Профил на елате ни вижте
  *****
  Гневно

  някой може ли да каже каква беше цената на природния газ по договора на костов до 2011 (прекратен автоматично с подписването на новия овчаров такъв) и колко е разликата със сегашната ?

 61. 61 Профил на иии
  *****
  Неутрално

  Костов е миризливо говно

 62. 62 Профил на Руски до 60
  *****
  Неутрално

  Договорът на Костов беше не испълняем. Не Костов определя цената, а пазарът и Газпром. В Русия хората си казаха, че Договорът на Костов не е изгоден за Русия, не е съгласуван и няма да се изпълнява. За какъв договор на Костов тогава говорим!? До кога ще живеете в илюзии... или вече в алюзии...

 63. 63 Профил на Руски до 60
  *****
  Неутрално

  Договорът на Костов беше не испълняем. Не Костов определя цената, а пазарът и Газпром. В Русия хората си казаха, че Договорът на Костов не е изгоден за Русия, не е съгласуван и няма да се изпълнява. За какъв договор на Костов тогава говорим!? До кога ще живеете в илюзии... или вече в алюзии...

 64. 64 Профил на renetab
  renetab
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз разглеждам ситуацията като краен потребител-дадох хиляди лева за газова инсталация,плащам на няк. места за проекти,одобрения и какви ли не засукани работи,целящи единствено да ти олекне джоба,плащаш на местния разпределител на газта такса,щото нали сме монополисти,що да не вземем пари от въздуха,вземаш за цялата тази олелия кредит енергийна ефективност,който е въздух под налягане,защото там одобряват само цената на котела,като че ли само това ще купя за да имам газова инсталация,и накрая идва чудесната новина с увеличението!!! Ха да ми е честито!Неам нерви!

  renetab
 65. 65 Профил на До руска
  *****
  Неутрално

  Не е вярно - договора за това е дългосрочен, при дългосрочни договори се поема риск и от двете страни (за това е сключен). При неспазване на договор (камо ли международен) съответната фирма става "Персона нон грата". За белите страни това е от голямо значение и обикновенно се съгласяват да плащат 20-30% по скъпо отколкото да си имат работа със субекти, влезли в черните списъци.

 66. 66 Профил на be...
  *****
  Неутрално

  Няма лошо! Мен ме устройва тази цена. Значи панелката ви като поскъпна 10 х не вряскахте. Останалото като поскъпва имате нещо напротив. А всъщност трябва да вряскате, че трудът ви е евтин. Там имаме да гоним международно ниво и вместо чорбаджията да си купува Кайен, да купува машини, организация и обучение, а не да плещи глупости за ниска производителност, защото тя зависи само от него...

 67. 67 Профил на Гражданинът
  *****
  Гневно

  Продажници! Не съм ги избирал аз, така че не нося отговорност за тяхното царуване!

 68. 68 Профил на Руски до 65
  *****
  Неутрално

  Няма такъв подписан договор на Костов. Това е миф. Имало е проект. Но и договор.

 69. 69 Профил на Пижо
  *****
  Неутрално

  А бе,костов комунисти царо.Сите са маскари.

 70. 70 Профил на Вели до Руски
  *****
  Неутрално

  Вярно е, Костов не е посписвал договор за газта с Газпром. Подписа го Бакърджиев! Само че руснаците са БОКЛУЦИ!!! ТЕ НИКОГА НЕ СА СИ ДЪРЖАЛИ НА ДУМАТА, КАМО ЛИ НА ПОДПИСА! А Р.Овч. е най обикновен комунист - национален предател!!! Но пробламът не е само в това - праблема е , че 19 % подкрепят тези национални предатели, 10% са турци и 15 % - ЦИГАНИ! Тогана чудим ли се, защо сме на този хал?

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 81. 81 Профил на до номер 60
  *****
  Гневно

  Договорът беше подписан от Бакърджиев, когото всички намразихте, защото бил бутнал мавзолея. Аре стига сте го приписвали на Костов - като е хубаво - Костов, като не ни изнася - поименно... аре малко по-сериозно. радвам се, че макар и късно, разбирате, че е имало и кадърни министри в минали правителства... а не комуняги като Р.Овч, който участва и в правителството на Виденов... ама за това - ни вопъл, ни стон, комсомолци долни

 82. 82 Профил на Руски
  *****
  Неутрално

  Извинявам се, не и договор имах в предвид.

 83. 83 Профил на az
  *****
  Гневно

  Какви глупости пишете само, като чета си мисля, че всеки е политически обвързан тук..при тоз е добре, при тоз е зле, гласувайте..що за апелативи са това?!
  С това гласуване се нарушават закони, тънти се по медийте, всички уж са недоволни, но в крайна сметка никой нищо не прави.
  Най-ниската цена била у нас?! ДА, НО И ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТРУДА Е ТАКОВА.
  Кой ще попречи на вдигането на цената, когато са МОНОПОЛИСТИ. Всеки запознат поне малко с икономиката ни , би трябвало да знае, че ДЪРЖАВАТА трябва да предприеме мерки против МОНОПОЛА. ПРОТИВ ВСЯКАКВИ РАЗБИРАНИЯ Е ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. Трябва да има ограничения и мерки против него, да сложат горница на цените...или пък най-неприятния за всички момент..АДЕКВАТНО заплащане на труда съобразено с цените. Стига с тази инфлация, що за наглост?
  Да не разчитате на "бизнесменчетата" да гласуват против това увеличение- глупости, всички са заедно.
  Политици- имат толкова много фирми и имущество, държат главните компании..всичко от което се печели, а ние сме прости в тяхните ръце.
  Да гласуваме? ОК посочете ми един, който не е продажен..само един и ще дам гласа си за него...А защо да гласуваме?Какво би се случило , ако на следващите избори няма нито един ГЛАСОПОДАВАТЕЛ?
  А най- тъжното е че колкото да се пише и недоволства, увеличението е факт и единствените, които ще пострадат от него сме НИЕ.. ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, наречени още "овце".. Падарите казват на ляво и ние с лекота се обръщаме...Жалка е къртината в тази страна и такава ще си остане.

 84. 84 Профил на до 66
  *****
  Неутрално

  ти като си голям разбирач, що не станеш чорбаджия пък да ти видиме производителността тогава и конкуретността с БЪЛГАРСКИЯ газ, С БЪЛГАРСКИТЕ работници, и с БЪЛГАРСКИТЕ пазари.......нещастник такъв

 85. 85 Профил на потърпевш
  *****
  Неутрално

  и понеже не виждам нито опозиционни лидери, нито хора за барикади, не разбирам какво лошо има просто да приключи съществованието на топлофикациите, производство както разбрахме в държавата няма почти никакво, няма да има потърпевши...........е ще се върнем в 50-60-70-80 години, но в тая държава газ не е имало толкова дълго време, че бързо ще свикнем

 86. 86 Профил на Руски
  *****
  Неутрално

  "Газпром" впустил в Болгарию газ до 2030 года
  18.12.2006 10:54 | Neftegaz.ru
  Болгарская сторона вынуждена была уступить натиску "Газпрома" по переходу на более высокие цены на газ. Причем, чтобы сразу забыть про газовый вопрос надолго, Болгария подписала договор на четверть века вперед.

  По данным информированного источника, "Газпром" будет продавать Софии газ по ценам сильно ниже рыночных, но зато прекратит платить за экспортный транзит сырья через Болгарию.

  "Это приведет к повышению цен на газ на приблизительно 20% для (болгарской компании) Bulgargaz со второго квартала 2007 года", - сообщает источник, осведомленный о ходе переговоров. "Газпром" будет платить за транзит деньгами, а Болгария - покупать газ по ценам выше нынешних, которые составляют $170 за 1000 кубометров.

  170 доллара, тя България получава по tanbyj газ от които и да е в момента, и пак има недоволни!!???

  Това, че българската икономика е нескопосана, това не е вина на сегащното праителство, и нямаше да бъде, каквато и да беше правителството, а на тези, които я докараха до тука със тъпите си решения още през 1997 година...

  Это още едно мнение от 2006 годаина:

  Заключенный несколько лет назад и действующий до 2010 г. контракт предусматривает поставку около трех миллиардов газа в Болгарию и транзит 17 млрд кубометров в страны Южной Европы (Греция, Италия, Македония). Большую часть потребляемого Болгарией газа засчитывается в счет оплаты транзита исходя из цены $83 за 1 тыс. кубометров, что почти в три раза ниже коммерческой стоимости газа на европейском рынке.

  "Я надеюсь, что в ближайшее время мы можем выйти на решение, которое будет учитывать реалии сегодняшнего транспортного контракта и перспективы транспортировки за пределами 2010 г.", - сказал, в свою очередь, глава "Газпромэкспорта" Александр Медведев на пресс-конференции во вторник.

  "Газпром", который после резкого подорожания газа в последние годы ужесточил позицию в отношении ряда заключенных ранее контрактов на транзит и экспорт газа, настаивает на пересмотре этого соглашения, хотя с формальной точки зрения Болгария может получать газ по льготной цене до 2010 г. "Это ведет к необоснованному распределению прибыли в пользу болгарской стороны и значительным убыткам для "Газпрома", - говорит источник, отказавшись назвать соответствующие цифры.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 88. 88 Профил на xxx
  *****
  Неутрално

  Румен Овчаров: Увеличение на цената на газта с 40% е невъзможно

  Румен Овчаров, министър на икономиката и енергетиката

  Bulgarian Post
  15.11.2006 г.
  Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров твърди, че от началото на годината правителството преговаря с “Газпром” с ясното съзнание, че става дума за енергиен ресурс, който в никакъв случай не е гарантиран на никого. "Ако се реализира предоговаряне, България ще си гарантира необходимия енергиен ресурс за дълъг период от време", смята той.


  „Всички спекулации на тази тема са неоснователни“, така министър Румен Овчаров коментира информацията, че руската компания „Газпром“ е поставила като условие увеличение на цената на природния газ с 40%. На заседанието на Комисията по енергетика министърът на енергетиката заяви, че има два варианта за развитие на българо-руските преговори за предоговаряне на договора за доставка на природен газ. Тай изтича през 2020 г. Русия настоя, че доставките не се извършват на пазарен принцип.

  Единият от вариантите е да не променя договора, при което обаче след изтичането му през 2010 година ще се създадат редица проблеми. Щяла да бъде поставена под въпрос доставката на природен газ и щяло да се стигне до завишаване на цената с минимум 40 %, твърди Обчаров. Другият вариант е страната да предоговори параметри в договора като търси стратегическо партньорство. Министърът уточни, че клаузата за транзитните такси, която е в договора, е от времето на социализма и е пренесена в договора от 1998 година. Румен Овчаров посочи още, че на този етап България няма реални алтернативи за доставка на природен газ.
  Според някои експерти е възможно в преговорите да се затегне позицията на „Газпром“. Компанията може да ги използва при договарянето с България - преговорите, които се водят за увеличаване на доставките на газ през съседните на Русия страни.

  На 8 ноември “Газпром” изразява безпокойство от забавянето от страна на българското правителство в преговорите за доставка и транзит на природен газ.

  Договорът, който е в сила до 2010 година предвижда доставката на около 3 милиарда куб. м. газ годишно за България и транзита на други 17 млрд. куб. м. газ за страните от Южна Европа (Гърция, Италия, Македония). Голяма част от доставките на газ за България се заплашат въз основа на цената за транзит – 83 долара за 1 000 куб. м. Газ. Това е около три пъти по-ниско от цената на газа на европейския пазар.

  Вицепрезидентът на “Газпром” Александър Медведев заяви по време на пресконференция на 7 ноември, че се надява в близко бъдеще да може да се вземе решение, което да е съобразено с настоящата ситуация и договора за транзит.

  От началото на тази година руският държавен монополист увеличи доставната цена природния газ с 34 лв. за 1000 кубически метра. Това доведе до поскъпване на горивото с 7%.

  Договорът за доставка на руски природен газ предвижда базисна цена от $82.50 за 1000 кубически метра на украинско-румънската граница при Исакча, като на всеки три месеца тя се индексира с курса на долара и международните цени на мазута и газьола.

 89. 89 Профил на дo 87
  *****
  Неутрално

  това какво общо има с газта не разбрах???

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 91. 91 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  Що за изказване е това..Костов не бил продажен!?!..С тези мисли и изказвания, заслужаваме целият боклук и помия , в които сме затънали...Че той е един от първите, които се възползваха от властта и започнаха да разпродават на безценица дружества и да си правят свои такива...СТИГА..има ли един поне трезвомислещ в тази АБСУРДИКА нар. още БЪЛГАРИЯ?!

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 93. 93 Профил на Руски
  *****
  Неутрално

  Газът ще струва толкова, колкото ще струва. Проблемът, е че трябва да има прогнозни цени и открита информация за ценообразуването. И другия проблем е, че българите така и не се научиха да правят реална Икономика. Не може да се залага на цена в 83, 178 или пък дори 200 доллара за 1000 кубометра, ако всички знаем, че реалната цена за Македония, Гърция и Турция два пъти повече. Странно-то е, че дори Македония се оправя по такива цени, а българите все плачат. Комунизмът свърши, нека българската икономика стане реална и да се научи да си индексира цените правилно. А не като някои - първо да си купи газова уредба, а след това да се чуди, що му бил толкова скъп газът. Ако не умееш да правиш правилна сметка, кой ти е виновен?

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 98. 98 Профил на ДС Звеновик до Руски
  *****
  Неутрално

  Тавариш, хубави цитати си намерил, ама я ги преведи, че младите да могат да го разберат - ех че беше хубаво кога секи задалжително знаеше гаварит па руски...
  За 20 лв надник требва да се постараеш повече де....

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 100. 100 Профил на До №80
  *****
  Неутрално

  Любимия лозунг на Костов беше - "Вън комунистите" с което искаше да разкара жена си. Ама и там не стана.
  Що се отнася до ГЕРБ - нали не забравяме, че ББ до 1990 г е бил член на БКП, преподавател в школата на МВР (ДС), с мечта да работи в УБО.
  А и твоят един милион дето ще излезнат на улицата - това преките наследници на 1200000 (милион и двеста хиляди) членове на БКП през лятото на 1989 година ли са, другите 200000 подадени молби за членство през същата година ли са и последен въпрос - ТИ ОТ КОИ СИ - ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ ИЛИ КАНДИДАТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БКП СИ?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK