Системата за онлайн плащания на административни услуги е готова

Засега две банки, две общини и НАП се включиха в нея

Софтуерът за онлайн плащания към администрацията е готов, съобщи нейният разработчик "Датамакс". Компанията беше избрана за изпълнител на проекта в търг на министерството на държавната администрация и спечели като единствен участник в него. Проектът е на стойност 1.5 млн. лв. и е финансиран по оперативна програма "Административен капацитет".


В сряда министърът на държавната администрация Николай Василев подписа меморандум за сътрудничество с изпълнителните директори на Централна кооперативна банка, Първа инвестиционна банка и "Ипей" АД за ползване на единната среда. Това са и първите платежни оператори, които се включиха в средата за електронни разплащания за извършени административни услуги. Три администрации - общините Дряново и Шабла и Националната агенция за приходи (НАП), станаха първите доставчици на административни услуги, към които гражданите и бизнесът могат да плащат данъци и такси през интернет. Министър Василев заяви в сряда, че лично е пробвал новата система, плащайки такса към НАП с кредитната си карта. От министерството на Николай Василев обясниха, че идеята на системата е в нея да се включат всички банки, общини и държавни ведомства. Всички банки са били уведомени за проекта, проведени са няколко работни срещи с тях, на които представителите им са били запознати с него и начина му на работа. Въпрос на време е и повече банки да се включат, тъй като това ще е от по-голяма полза за техните клиенти, обясниха банкери.


"Досега администрациите трябваше да изграждат отделни технически връзки с всяка банка в страната. Сметката показва, че ако има общо около 400 административни структури и 30 банки, трябваше да се изградят 400 x 30, или 12 хил. връзки между тях. След създаването на единната среда тази връзка става една, като чрез нея всяка администрация се свързва с всяка участваща в средата банка и получава електронните уведомления за извършените плащания", каза изпълнителният директор на "Датамакс" Георги Маринов. Системата ще даде възможност на граждани и фирми да плащат по електронен път услугите, които са достъпни през портала на българското електронно правителство или в регионалните портали на местните власти. Ведомствата ще получават автоматично и в реално време известия за получени плащания. Трансферите се отразяват директно в информационната система на получателя - НАП, КАТ, НОИ, "Митници", общински служби и т.н. Гражданите и фирмите могат да проверяват през системата какви такси дължат към ведомствата. Потребителите могат да платят накуп или поотделно сметки, като ползват банковата си карта или директно от банковата си сметка. За това трябва да имат електронен подпис. Системата съхранява историята на всички извършени плащания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK