Регулаторът одобри сливането на "Евроком и "Кейбълтел"

Компаниите държат една четвърт от пазара на кабелна телевизия

След два месеца проучване в четвъртък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че одобрява сделката между двата най-големи кабелни оператора в България - "Евроком" и "Кейбълтел". Купувач е регистрираната в Холандия FN Cable Cooperatief, която от своя страна контролира FN Cable Holdings B.V, собственик на "Евроком кабел МБ". Част от сделката е и придобиването на "Виком България" и компаниите от групата му. Така на пазара на платена кабелна телевизия, интернет достъп и телефония се създава на практика най-големият играч. По думите на шефа на борда на "Евроком" Петьо Стайков обединените компании държат една четвърт от пазара на платената телевизия в България. Той не обяви нито цената на сделката, нито какъв ще бъде общият им брой абонати.


Засега от страна на купувача няма информация за промените, които ще настъпят в резултат на сливането. "В момента не мога да коментирам дали след сделката ще има една компания, с едно име и единен мениджмънт. Има срок решението на КЗК да влезе в сила, но на практика с него не се извършва интеграцията на компаниите", обясни Стайков. Според него обединението на бизнесите им ще бъде сложен процес, който може да продължи между 6 месеца и две години.


Регулаторът даде съгласието си за концентрацията, уточнявайки, че новият участник на пазара на платена телевизия ще има господстващо положение. От комисията отново напомниха, че не преследват монопола по принцип, а само злоупотребата с него. Регулаторът очаква сделката да засегне три пазара - на платена телевизия, достъп до интернет и фиксирана телефония, и да се отрази добре на последните два.
Участници на трите пазара изказаха притеснение от сделката. Сдружението на малките кабелни оператори "ТВ Клуб 2000" заяви през КЗК, че обединените компании ще бъдат монополист при платената телевизия с над 80% пазар. За създаване на мегаструктура с над 35% пазар предупредиха и от БТК. Телекомът смята, че сделката ще засегне и пазара на фиксирана телефония. "Сделката прави видим стремежа на "Евроком" да обхване всички далекосъобщителни дейности чрез каскадна система от дъщерни дружества и дялови участия в оператори", гласи официалното становище на БТК.


Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Николай Дерилов
    *****
    Неутрално

    Бих искал да прочета статията

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK