"Изи кредит" започва дейност в Украйна

Компанията за потребителски кредити проучва и други външни пазари

 

© Shutterstock

 Българската небанкова финансова институция "Изи асет мениджмънт", която е специализирана в отпускането на малки потребителски кредити "Изи кредит", ще развива дейност и в Украйна. Kомпанията откри свое представителство в Киев. Това съобщи пред "Дневник" един от управляващите съдружници Неделчо Спасов, който ще оглави офиса в бившата съветска република.


Ходът е част от стратегията на "Изи" за разширяване на бизнеса зад граница, като Украйна се определя като изключително перспективен пазар със своето 46-милионно население. Това на практика е и един от първите проекти на български дружества в сектора на небанковите финансови институции за експанзия в чужбина. Ръководството на "Изи" предвижда да развива дейност по модела, прилаган в България - посещение на клиентите в техните домове чрез финансови съветници.


"Проучваме и други развиващи се пазари, на които бихме желали да стъпим в най-скоро време", заяви още Спасов. Сред страните, които влизат във фокуса на дружеството, са Румъния и Македония. В България пазарният дял на компанията в микрокредитирането се изчислява на 35%.
"Изи асет мениджмънт" планираше да излезе на Българската фондова борса през тази година, но заради срива на акциите плановете бяха замразени. На този етап финансирането на компанията се осигурява чрез банкови кредити, като намеренията на ръководството включват и привличането на дялови инвестиции.


Сегментът на небанковите институции е един от най-бързо развиващите се на финансовия пазар. През 2007 г. приходите на "Изи асет мениджмънт" нарастват с 342% в сравнение с предходната година, или от 1.60 млн. лв. на 7.07 млн. лв. Нетната печалба на компанията достига 1.68 млн. лв., или над 10 пъти повече от крайния резултат за 2006 г. Очакванията за 2008 г. са да бъдат реализирани над 5 млн. лева печалба, съобщиха още от ръководството на компанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK