БНП "Париба" взе "Фортис" и милиони нови клиенти

БНП "Париба" заяви, че ще поеме контрол над операциите на "Фортис" в Белгия и Люксембург, след като Холандия напълно национализира дейността на банката в страната, съобщи "Блумбърг". Най-голямата банка във Франция ще плати 9 млрд. евро в акции и 5.5 млрд. евро кеш срещу целия застрахователен бизнес и 75% от банковия на "Фортис" в Белгия, както и 67% от банкирането в Люксембург. Рисковите активи на "Фортис" ще бъдат извадени в друго поделение.


БНП "Париба" поема голяма част от активите и малка част от проблемите на "Фортис", но все пак не е застрахована от рискове и персоналът й ще бъде натоварен до краен предел, за да реализира сделката, коментира пред "Блумбърг" Мамун Тази, анализатор в MF Global Securities.


"Фортис" бе най-голямата финансова институция в Белгия, но закъса заради игра на американския пазар и изливането на над 24 млрд. евро за купуването на холандската ABN-Amro точно в началото на кризата. Преди седмица тя получи инжекция от 11 млрд. евро, но те се оказаха недостатъчни да я спасят.


С операцията, която ще приключи през декември или януари, белгийското правителство става най-големият акционер в БНП "Париба" с дял от 11.6% (Люксембург получава 1.1%) и ще назначава двама нови членове на управителния съвет. Базираната в Париж банка се сдобива с над 3.3 млн. нови клиенти в Белгия и Люксембург плюс почти 1500 клона, включително в големи пазари като Полша, Турция и Франция. С депозити в размер на 586 млрд. евро БНП "Париба" ще стане най-големият кредитор по този показател в еврозоната.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK