Шест дружества за парични преводи получиха лицензи

БНБ издаде лицензи за извършване на налични парични преводи на шест дружества, съобщиха от централната банка. Това са "МаниГрам пеймънт системс България", "Койнстар Мани трансфър (България)", "Мастер Енвиос България", "Банксервиз", "Чейндж център България", "М Секюрд".


Дружествата, извършващи такъв тип дейност, трябваше да подадат документи за получаване на лиценз в централната банка според изискванията на Закона за плащанията. На три от компаниите БНБ е отказала издаването на лицензи - XPRESSMONEY Services Limited, Обединени арабски емирства, Money Exchange SA, Испания, Unistream Commercial Bank, Русия, тъй като не отговарят на законовите изисквания. Услугите на Western Union ще се предоставят чрез агенти на Western Union International Bank. Тя ще извършва дистанционно тази дейност у нас с лиценз от Австрийската комисия за надзор на финансовите пазари, за което БНБ е уведомена.


Сред изискванията, на които трябва да отговарят този тип дружества, е да имат регистриран и внесен капитал от 50 хил. лв. Те ще трябва да представят на БНБ годишните си финансови отчети, информация за обема на преведените и получените парични средства, както и копие от вътрешните правила по Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за мерките срещу финансирането на тероризма.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK