Централните банки може да действат в синхрон

В Австралия вече понижи основния лихвен процент

Австралийската централна банка реши изненадващо да понижи основния лихвен процент с един процент до 6 на сто, което е най-голямото намаление от 1992 г., съобщи "Блумбърг". В същото време водещите монетарни институции обмислят синхронни понижения на основните си лихви. Австралийският регулатор е първият, който реши да бори кризата по този начин, докато останалите големи централни банки засега се опитват да вдъхнат малко позитивизъм на пазарите чрез поредната капиталова инжекция, която добави още 480 млрд. долара към налетите вече трилиони. Въпреки многото спекулации обаче все още централните банки не се решават на синхронизирано намаляване на основния лихвен процент, въпреки че стопанската активност по света има нужда от стимулиране. Доказателство за недоверието на инвеститорите е последният срив на световния фондов пазар, който, макар да не беше причинен от конкретно събитие, изтри от пазара 2 трлн. долара, отбеляза "Блумбърг".


В понеделник председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке сигнализира, че заедно с финансовия министър Хенри Полсън подготвя необходими мерки, които да размразят пазарите на необезпечени заеми, които банките не желаят да купуват една от друга заради високия им риск, съобщи "Блумбърг". В петък Бернанке и Полсън ще се срещнат с президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише на събрание на Г-7, където да обсъдят какви действия да предприемат срещу кризата. Фед вече взе решение да удвои размера на кредитите, които отпуска, до 900 млрд. долара. ЕЦБ също постоянно подкрепя пазара, като налива ликвидни инжекции, които предпазват сектора от още по-голяма стагнация, докато се вземе окончателно решение за понижение на лихвите.


В момента една от най-големите трудности за бранша е изключително високата цена на парите. Банките не са склонни да се кредитират помежду си и лихвите на междубанковия пазар постоянно се увеличават. В понеделник тримесечният LIBOR достигна 4.29%, което е близо до най-високата му стойност от януари насам. LIBOR е проблемът и той е бил проблемът през цялото време, коментира пред "Блумбърг" Джон Робъртс, управляващ директор в "Барклис". Ако оправят това, те ще са близо до оправянето на много други неща, допълни той.


Светът вече е в рецесия, смятат икономистите на "Джей Пи Морган" Брус Касмън и Дейвид Хенсли. Според тях нещата ще се влошат, ако кредитирането не се размрази. А най-простото решение би било понижаването на основния лихвен процент на глобално ниво, коментира "Блумбърг".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK