КЗК ще се произнесе по сделката за "Финансиа груп"

Българският индустриален и финансов холдинг "Алфа финанс холдинг" и австрийската банка Хипо инвестмънтбанк (Hypo Investmentbank AG) са подали в антимонопния регулатор уведомление за плановете да придобият съвместен контрол върху "Финансиа груп", съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията.


Двете компании подписаха споразумение за дългосрочно сътрудничество в края на септември и възнамеряват да кандидатстват съвместно пред Българската народна банка за банков лиценз, като австрийската институция ще има мажоритарно участие в проекта за банка.


Сделката предвижда Хипо инвестмънтбанк да придобие чрез увеличение на капитала миноритарен дял в дъщерната компания на "Алфа финанс холдинг" - "Финансиа груп", приблизително около 30%. Следващата стъпка ще бъде съвместно кандидатстване за банков лиценз, като австрийската институция ще бъде с мажоритарно участие в бъдещата банка в България или около 51%. Сделките ще приключат след получаване на всички регулаторни одобрения.


Планираната сделка ще доведе до "концентрация на стопанска дейност" и вероятно ще засегне пазара на небанковите финансови услуги, смятат от комисията. КЗК трябва да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение, което обикновено отнема до два месеца от подаването на искането.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK