И свиневъдите взимат евтини кредити за фуражи

Фонд "Земеделие" отпусна до 320 хил. лв. при 3% лихва

 Доказателство за кризата в бранша е резкият спад на производството, което втора година е под 900 хиляди животни

© Надежда Чипева

 Доказателство за кризата в бранша е резкият спад на производството, което втора година е под 900 хиляди животниДо 7 ноември фонд "Земеделие" ще приема молбите на свинеферми, които ще ползват нисколихвени заеми за покупка на фуражи. Преди два месеца фондът предостави нисколихвено кредитиране на всички животновъди с изключение на свиневъдите. От браншовата асоциация са настояли за подобен ресурс, който макар и със закъснение беше обявен от фонда миналата седмица.


"Независимо че последните три месеца цените на свинското се покачиха, първите шест месеца от годината ние работихме на загуба. В началото на 2008 г. килограм живо тегло се търгуваше по 2 лв. при себестойност 2.30 лв., затова хората се нуждаят от преференциалните заеми", обясни председателят на асоциацията на свиневъдите Галя Бъчварова. И добави, че това е бил основният мотив да се изиска помощта за бранша, който има само един месец да подготви документите си за кандидатстване.За изхранване на едно животно стопаните могат да ползват до 350 лв. с 3% лихва, като таванът на заема за една ферма не може да надхвърля 350 хил. лв. Основните изисквания са фуражите да са купени през периода 1 юли - 7 ноември 2008 г., гласят инструкциите. Общо за свиневъдите са заделени 3.5 млн. лв. Парите за едно животно ще стигнат за покупка на 1.5 тона зърно, докато за угояването на една майка едно стопанство харчи около 4-5 т, поясни още Бъчварова. Заемите ще се дават за покупка на пшеница, царевица, ечемик, овес, комбинирани или др. фуражи.Задълженията по договорите земеделските стопани ще обезпечават с учредяване на ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини и съоръжения или банкова гаранция. Малките заеми до 50 хил. лв. се обезпечават със запис на заповед. Основните изисквания към стопаните са да са регистрирани като земеделски стопани и да са купили фуражите от търговци, регистрирани в националната служба по зърното към агроминистерството.


Въпреки поевтиняването на зърното в световен мащаб цените на месото запазват сравнително високите си нива, сочат пазарните анализи. Като основна причина се сочат скъпите горива и разходите за енергия, които продължават да нарастват. Цените на свинското месо в Европа и България рязко скочиха през лятото, когато за някои продукти достигнаха и 100%. Сега килограм свинско живо тегло в страната се продава по 3.10 лв. и според браншовици цените ще се запазят. Не се предвижда поевтиняване и за останалите видове меса като пилешко, говеждо и др.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK