Къщи и хотели ще декларират климатици и местно парно

Собствениците на хотели, малки къщи и сгради, които имат в тях котли на въглища с по-малка мощност и такива на природен газ, както и климатици на 12 кВт, ще са длъжни да ги декларират в териториалните звена на Агенцията за енергийна ефективност.


Това предвиждат текстове от закона за енергийната ефективност, които депутатите от парламентарната енергийна комисия гласуваха на второ четене. Декларациите ще се изискват от 2010 г. шест месеца след влизането в експлоатация на съоръженията. Санкцията за неподадена декларация ще е от 150 до 200 лв., а имуществената санкция ще стига до 3 хил. лв. за котлите. Глобите обаче за климатиците ще са от 1500 до 2000 лв. До момента в действащия закон нямаше изискване за деклариране. Въвеждането на документите се налага заради прилагането на директивата за енергийните услуги, обясни изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков. Той допълни, че често пъти има неправилно оразмерени климатици. При декларирането им ще се разчита на съзнанието на потребителите, каза още Ерменков.


Инспекциите ще се правят от компании за енергийно обследване, които с новия закон получиха нов пазар за обследване - на новите сгради и на промишлените инсталации. Новите сгради ще получават енергиен паспорт при завършването им, който може да се издава и от надзорника на строителството. Депутатите отхвърлиха предложението те да правят инспекции на водогрейни котли, както предлагаше агенцията. Три години след въвеждане в експлоатация на новите сгради собственикът трябва да я сертифицира за енергийни характеристики. Първоначално предложеният срок беше седем години. Сертификатите, които ще позволяват отстъпки при плащането на данък сгради, ще се издават след извършено обследване. На енергийно обследване на всеки три години ще подлежат и инсталациите в предприятията. Срещу текста се обяви бившият енергиен министър Румен Овчаров, който заяви, че сроковете са кратки и няма необходимата инфраструктура за това. Той беше подкрепен от Таско Ерменков. Три години след влизането на закона в сила над 400 обществени и общински сгради с разгъната площ над 1000 кв.м трябва да бъдат задължително обследвани.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на глупака
  *****
  Неутрално

  пак някой ще лапа на наш гръб.Тиа май са по прости и от мене --хе.

 2. 2 Профил на методиева
  *****
  Гневно
 3. 3 Профил на SD
  *****
  Неутрално

  Декларирам че след малко ще ходя до тоалетната. Да декларирам ли какво точно ще правя.
  От всички държави се родих точно ж Абсурдистан...

 4. 4 Профил на неамдуми
  *****
  Неутрално

  изглежда мафията на ОВ инженерите е много силна в НС .Прокараха в закона за ТЕЦ да плащаш дори и да не се отопляваш.Сега задължават всички да минат на енергийно обследване и да си декларират климатиците уж така било в Европа. В Германия не е така със сигурност ,също и във Франция.

 5. 5 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  ПЕРНИшКИТЕ ПЕчКИ ДА ДЕКЛАРИРАМ ЛИ?
  а кюмбетата?
  баба има и един саджек да си вари в казан компоти, това водогрейна инсталация ли е?
  а камините като какво се водят?
  а ако климатика се повреди преди 3-тата година да го декларирам ли?
  а топлинен счетоводител за циганските бордеи?

 6. 6 Профил на енг
  *****
  Неутрално

  в англия от миналата година е така, не може да се купи и продаде имот без енергиен паспорт и декларация на енергийната ефективност

 7. 7 Профил на XXL
  *****
  Неутрално

  Това е първата стъпка към облагане на въглеродния отпечатък, който е замислен в ЕС и ще влезе в сила от 2013 г.С подаване на годишната данъчна декларация ще се попълва и таблица за консумирана ел. ен., изминати километри и потребени горива, енергия за отопление и пр. Така при потребени например 1000 квтч. ще се начислява данък за 1 т въглеродни емисии, за 1 т гориво - 1,5 т въглеродни емисии и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK