Облигациите на "Хипо кредит" се качват на борсата

Съветът на директорите на Българска фондова борса взе решение за допускане на борсата на последната облигационна емисия на "Хипокредит", съобщиха от компанията. Книжата ще бъдат въведени за търговия от 23 октомври.


Облигациите бяха издадени на 30 юли и са с общ размер 10 млн. евро, срок 5 години и лихвен купон в размер на 6-месечния EURIBOR плюс надбавка 3.125%. Ко-мениджъри на емисията са "Ти Би Ай Инвест" и ОББ.


Средствата от нея ще бъдат използвани за основната дейност на дружеството – предоставяне на бизнес ипотечни кредити за малки и средни предприятия.
От началото на дейността си през 2004 г. досега ХипоКредит е издал 7 облигационни емисии с обща номинална стойност 31 млн. евро, поясниха от компанията. Първите четири емисии вече са изплатени, а останалите три се търгуват на Българска фондова борса.


Корпоративните облигации се очертават като добра алтернатива при сегашните финансови условия, доколкото, според специалистите, вложенията в тях имат стабилизираща роля за портфейлите на инвеститорите – особено през периодите на спад и несигурност по отношение на цените на акциите, поясниха от компанията. Облигациите ограничават риска от големи загуби и дават възможност за доход при разумни ценови нива.


Очаква се облигациите да стават все по-популярни, тъй като след преживените драматични спадове на цените на акциите на борсата, в бъдеще инвеститорите ще обръщат все по-голямо внимание на добрата диверсификация на своите вложения.


Мажоритарен собственик на "Хипокредит" е дружеството Кредитекс от групата на "Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз", което е финансовото подразделение за Източна Европа на регистрираната на Амстердамската борса EURONEXT международна инвестиционна компания "Кардан".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK