Болкан Холидейс продаде дела си в ПИБ

Цената на една акция е 1.052 лв.

Британската компания "Болкан холидейс" (Ваlкan Ноlidауs Limited) е продала дела си от 6.72% от капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това става ясно от съобщение на банката до БФБ - София. Оповестяване на сключената сделка има и на интернет страницата на банката.


Регистрираната във Великобритания "Болкан холидейс" е продала всички притежавани от нея акции - 7 390 000 броя. Сделката по покупко-продажбата на книжата е сключена на 15 октомври 2008 г. на извънрегулиран пазар. Датата на сетълмента е 15 октомври. Цената на една акция е 1.052 лв. Купувачи на дела са два други настоящи акционера на банката - Rafaela Consultants и Domenico Ventures. И двете компании са купили по 3 695 000 броя акции, или по 3.36% от капитала на банката. Това става ясно от информация на борсата, в която от ПИБ уточняват в отговор на запитвания от инвеститорите за сделката кои са купувачите според книгата на акционерите.


В петък книжата на ПИБ се търгуваха за близо 3.88 лв. Това е ръст с 5.1% спрямо цената им ден по-рано. За една година - от миналата година по това време досега, цената на акциите на банката се е понижила с около 69%.




На 20 декември миналата година Първа финансова брокерска къща е продала на "Болкан холидейс" 7 390 000 броя акции, или 6.71% от капитала на ПИБ, при цена 1 лв. за акция.


Към края на юни 2008 г. ПИБ е шеста по размер на активите в банковия сектор според класификацията на централната банка, или с пазарен дял от 6.2%. БНБ групира търговските банки с цел открояване динамиката на процесите в банковата система, като това не съдържа елементи на рейтинг или оценка на финансовото им състояние. Мястото на банките в групите зависи от размера на активите им и се променя в зависимост от това. Първа група се състои от петте най-големи банки според размера на активите, втора - от останалите, а в трета група влизат клоновете на чуждестранни банки у нас.


Към края на юни 2008 г. ПИБ управлява активи в размер на 4.069 млрд. лв. по данни на БНБ. Кредитният й портфейл е близо 2.9 млрд. лв., като 734.5 млн. лв. са експозициите на дребно и 2.128 млрд. лв. са заеми отпуснати на корпоративни клиенти. Общо привлечените средства в банката са над 3.712 млрд. лв. От тях депозитите на граждани и домакинства са 1.4 млрд. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK