Фонд "Българска гора" ще събере 25 млн. лв.

Ресурсът ще бъде осигурен от половингодишните такси от дърводобив и горски дейности

 

© Дневник

 За три месеца от възстановяването на фонд "Българска гора" държавните предприятия са внесли близо 4 млн. лв. за залесяване, като очакванията са до края на годината приходите да достигнат 25 млн. лв. Това съобщи председателят на агенцията по горите Стефан Юруков преди отбелязването на европейската седмица на гората, която официално се открива днес.


Фондът беше възстановен с последните промени в Закона за горите, които за пореден път преструктурираха системата и прехвърлиха стопанската дейност от бившите държавни лесничейства и дивечовъдни станции в горските предприятия, регистрирани по Търговския закон. Фондът се пълни чрез различни такси, като целта е приходите да се акумулират и използват основно за залесяване. Преди промените горските прехвърляха всичките постъпления от дърводобива и останалите горски дейности в националния бюджет, който от своя страна определяше годишен лимит за разходите на държавното ведомство. Браншът настоя част от тези такси да отиват в държавния фонд, който да бъде на разположение в началото на годината, когато държавният бюджет все още не отпуска планираните средства, а секторът се нуждае от тях за засаждане на нови гори. Извън този фонд държавната агенция продължава да внася приходите в държавния бюджет, който от своя страна отпуска минимална субсидия за сектора. Планираните в бюджета приходи, които агенцията ще внесе в бюджета през 2008 г., са 125 млн. лв., но според горските те ще бъдат надхвърлени с около 20 на сто.


Освен средствата от "Българска гора" секторът разчита за залесяване и от еврофондовете. По програма САПАРД 22 малки общини успяха да залесят 20 хил. дка, като за целта получиха субсидия 6.5 млн. лв.


През август т.г. чрез регионалните структури на агенцията са изработени и депозирани в Разплащателната агенция 42 проекта за подпомагане по програмата за селските райони. Горските и общините могат да кандидатстват по две мерки за залесяване на опожарени гори и възстановяване на ерозирали терени. Исканите субсидии по новите проекти са за близо 4 млн. лв. След като проектите бъдат одобрени, ще бъдат залесени 9 хил. дка. Сега годишно само със средства от държавата се залесяват около 30 хил. дка гори.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK