"Нетера" се готви за пазара на онлайн цифрова телевизия

Приходите й от услуги за 2007 г. са близо 17 млн. лв.

Българският телекомуникационен оператор "Нетера" има готов проект за IPTV (Internet Protocol Television), в момента разработва и бизнес план за продажбата на услугата към крайни клиенти и до месец-два проектът ще стартира, каза пред журналисти изпълнителният директор на компанията Невен Дилков. Според него до една година голяма част от потребителите на телевизия в България ще гледа именно IPTV. Става дума за цифрова телевизия, за която вместо традиционното ефирно или кабелно излъчване се използват компютърни мрежи. Обикновено достaвчиците предлагат пакети от филми по поръчка, интернет достъп и телeфония през интернет (VoIP), популярно наричани тройна услуга. Преди две години "Нетера" разработи и пусна на пазара продукта си Neterra.tv, който позволява на абонатите да гледат интернет телевизия и телевизия през LAN достъп. В момента услугата има над 300 хил. регистрирани потребители и се гледа основно от българи, живеещи в чужбина, каза Дилков.


Тази година "Нетера" пусна новата си оптична мрежа по DWDM технология, която покрива всички големи градове в България и има капацитет 800 гигабита в секунда. Проектът е финансиран от оператора и е на стойност 10 млн. лева. Само за последните 9 месеца вложенията в съоръжения и оборудване са за над 7 млн. лева, обяви Дилков. За последните три години операторът е инвестирал 8.8 млн. лева в дълготрайни активи. За изпълнение на инвестиционната си програма "Нетера" рефинансира изцяло печалбата и използва външно финансиране чрез банкови кредити и финансов лизинг. Нетните приходи от продажба на услуги на компанията за 2007 г. възлизат на близо 17 млн. лева. Компанията очаква постъпленията й за 2008 г. да достигнат 22 млн. лева.


По данни на КРС пазарният сегмент пренос на данни и достъп до интернет, на който работи и "Нетера", има за 2007 г. обем от над 210 млн. лева, или с 49% повече от предишната година. От тях 71 на сто са от некомутируем достъп (наети линии), 19% - от изграждането на виртуални мрежи, 4 на сто - от пренос на данни за интернет. Близо 94 млн. лева са вложили компаниите в мрежи за пренос на данни, което е двойно увеличение. От операторите, подали данни в регулатора, 27 са заявили, че през 2008 г. ще предлагат IP телевизия. Според Дилков "Нетера" е сред трите най-големи компании в сегмента на пренос на данни.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на краен клиент
  краен клиент
  Рейтинг: Неутрално

  В момента за да гледам тв през "нетера" трябва да платя първо за интернет и после на тях, горе-долу по-равно. Хич не ми трябват.

 2. 2 Профил на Georgi Halachev
  Georgi Halachev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ами ти ако нямаш интернет, как си написал коментара във форума? А поне досега за Бг не се плаща... така че, като краен клиент явно не си добре информиран...

 3. 3 Профил на Издателството
  Издателството
  Рейтинг: Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK