Фискалният резерв ще е буфер срещу кризата

Очакваният отлив на чуждестранни инвестиции ще се компенсира с публични разходи в бюджет 2009

Съветът на управляващата коалиция се събра вчера вечерта на заседание в резиденция "Лозенец", за да обсъди бюджета за догодина. В срещата не участва лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който е в чужбина

© Юлия Лазарова

Съветът на управляващата коалиция се събра вчера вечерта на заседание в резиденция "Лозенец", за да обсъди бюджета за догодина. В срещата не участва лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който е в чужбинаФискалният резерв ще бъде използван като буфер при евентуални проблеми в банковата система в резултат от глобалната финансова криза, а свиването на преките чуждестранни инвестиции ще се компенсира с увеличаване на публичните инвестиции. Това са двете по-сериозни мерки за противодействие на кризата и по-рязко забавяне на икономиката, предложени от финансовото министерство и обсъждани в понеделник от съвета на управляващата коалиция заедно с основните параметри на бюджет 2009.


За пръв път финансовото министерство в прав текст говори за използване на фискалния резерв като буфер, натрупаните средства в който в случай на нужда ще се използват за стабилизиране на банковата система. Механизмът предвижда с парите от резерва правителството чрез БНБ да изкупува от банките обратно държавни ценни книжа и така да влее в тях ликвидност. Мярката представлява директно активиране на предпазен механизъм в условия на валутен борд, когато е забранено националната банка да кредитира търговските. Така те получават средства, без да се увеличава задлъжнялостта им.


Предвижда се и възможност депозитите на правителството в търговските банки да се обезпечават освен с държавни ценни книжа и с резервите или пари по други сметки на финансовите институции в БНБ.
Според подготвените от финансовото министерство параметри на бюджет 2009 догодина се очаква преките чуждестранни инвестиции да намалеят с 12.4% спрямо тазгодишната прогноза (6.136 млрд. евро) и да достигнат 5.374 млрд. евро. На номиналното понижение от 762 млн. евро управляващата коалиция ще противодейства, като излее 857 млн. лв. (437 млн. евро) повече за публични инвестиции в сравнение със средствата през тази година. Общо държавата ще инвестира 7% от брутния вътрешен продукт, или 5.143 млрд. лв. В същото време липсват мерки, които да увеличат разполагаемия доход на населението. Осигурителната тежест остава без промяна спрямо заложеното при пролетната среща на коалицията в "Катарино". Ако не се получи изненада в парламента, данък дивидент също няма да се пипа. В момента той е 5%, имаше идеи да се намали на 2.5% или да отпадне напълно, за да се привлекат повече външни инвестиции. Без промяна остават и преките и косвените данъци, с изключение на местните.


Въпреки досегашните неуспехи в усвояването на европейски средства за 2009 г. се планира увеличение на реализираните средства по тези пера. Общо трябва да се усвоят 3.939 млрд. лв. (2 млрд. евро). От тях 1.023 млрд. лв. са по предприсъединителните фондове, 1.697 млрд. по общата селскостопанска политика и 1.202 млрд. лв. по структурните и Кохезионния фонд. Националният фонд към Министерството на финансите, който играе роля на сертифициращ орган и е институцията, натоварена да извършва плащанията по всички програми, финансирани от еврофондовете, трябва да получи 2.21 млрд. лв. Средствата ще се използват за предварително финансиране на сключени договори по проекти от оперативните и предприсъединителните програми на ЕС.


Голямата въпросителна пред европроектите обаче е дали структурите, които в България управляват оперативните програми, ще получат от Брюксел оценка за съответствие. В края на миналата седмица стана ясно, че одиторите на Европейската комисия не са приели първите две представени оценки за съответствие по оперативните програми "Човешки ресурси" и "Административен капацитет". Причината е слабото одитно звено във финансовото министерство, което поставя под въпрос и останалите пет програми. В понеделн от правителството съобщиха, че за да отстранят проблемите, ще ползват услугите на външни одиторски компании, а по проблемните програми в Брюксел вече са изпратени нови одитни стратегии.


След като замрази повече от 600 млн. евро по предприсъединителните програми, тази година Европейската комисия отне акредитациите и на две агенции, усвояващи средства и по оперативните програми, с което под въпрос са над 1 млрд. евро.


Макроикономическа прогноза до 2011 г.

Показатели 2008 г. (очаквано) 2009 г. 2010 г.
2011 г.
БВП
- в млн. лв. 66 400 73 485 80 059 87 520
- реален ръст (%) 6.5 4.7 5.2 5.8
Хармонизирана инфлация (%)
- в края на годината 9.8 5.4 4.1 4.1
- средна за периода 12.4 6.7 4.7 4.0
Валутен курс (лв./USD)
- в края на годината 1.35 1.40 1.50 1.56
-средногодишен 1.30 1.40 1.50 1.56
Текуща сметка
- в млн. евро -8139.4 -8343.9 -8499.9 -8600.0
- в % от БВП -24.0 -22.2 -20.8 -19.2
Преки чуждестранни инвестиции
- в млн. евро 6136.0 5374.4 6173.0 6490.4
- в % от БВП 18.1 14.3 15.1 14.5

Източник: Актуализирана бюджетна прогноза на Министерството на финансите

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Брей, брей. Някакво загадъчно раздвижване на мозъчните клетки? Дано да не е късно...

  Не цъкам плюсове и минуси.
 2. 2 Профил на Титка Николова Пацирева
  Титка Николова Пацирева
  Рейтинг: 440 Неутрално

  И как разбраха, че могат да разчитат само на 12.4% намаление на чуждестранните инвестиции? Ами ако, което е доста вероятно, отливът бъде много по-голям? Къде отива макрорамката тогава? Да не говорим, че в условия на криза парите от ЕС ще се дават още по-трудно. При тези авгиеви обори, в които са потопени Господ знае колко несъществуващи, но пък финансирани по предприсъединителните програми фирми и прословутата "липса на административен капацитет", (Херкулес го няма!), парите ще ги видим на куково лято. Розови очаквания като за пред избори. А след това - я камилата, я камиларя...

 3. 3 Профил на Да_живее
  Да_живее
  Рейтинг: Неутрално

  Да живее БНБ, БФБ (фондовата ни борсичка), и Света Пазарната Икономика; казвам Света в смисъл Българите по Света.
  Дано ме разберат правилно.

 4. 4 Профил на .
  .
  Рейтинг: Неутрално

  долу пазарната икономика и грабителската демокрацията! конфискация на банките и затвор с рецидивисти за банкерите начело с Хампарцуци и Орехов!

 5. 5 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: Неутрално

  Понеже не го споменаваме обикновено, но БРАВО за снимката. Както, впрочем, и за тази на Цонев няколко страници по-назад!

 6. 6 Профил на оня
  оня
  Рейтинг: Неутрално

  Тази смешна бюджетна прогноза май са я правили преди 2-3 години. Курса на лева към долара вече е според прогнозата за 2011 година. А отделно как се връзва инфлацията в България спрямо инфлацията в еврозоната, при условие че лева е фиксиран към еврото. Към това като се добави вече ясната тенденция за намаляване на чуждестранните инвестиции.
  Паричния агрегат М3 през 2008 година нараства с с по малък темп отколкото инфлацията, при условие че се твърди, че икономиката има ръст от 6 % - май парите започват да изтичат от България

 7. 7 Профил на Споко
  Споко
  Рейтинг: Неутрално

  Това са пари на хартия т.е. тука има тука нема. Миналата година май похарчиха 1-2 милиарда за 3 дни но ефект нямаше.

 8. 8 Профил на ?
  ?
  Рейтинг: Неутрално

  проблема е, че с този внос ще ни трябва много валута, а не левовия еквивалент - ние нямаме производство. Навън на никой не можем да платим с левчета. А в тази криза парите от еворо фондовете ще ги видим на кукуво лято, вече не става дума за това какво правим и дали е правилно, става дума за европейска липса на ликвидност.

 9. 9 Профил на varna
  varna
  Рейтинг: Неутрално

  АБЕ ТОЯ БЪЛГАРСКИ РЕЗЕРВ ДАНЕ Е ЛАСТИК 4Е ГО СЛАГАТЕ НА ВСЯКАДЕ САВСЕМ НА КУХИ ЛЕИКИ НИ НАПРАВИХТЕ

 10. 11 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Тези хора са луди. Къде в тази глобална липса на пари ще се намерят 5 милиарда евро за инвестиции в България? И в какво ще се вложат - в спукания балон на недвижимите имоти? Или в строеж на фабрики за самолети? Смешници. От България ще изтичат пари, а няма да идват. Времето на всеобщия златен дъжд приключи...

  www.komentari.com
 11. 12 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: Любопитно

  Този резерв вместо фискален да не излезе фекален

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK