Barclays търси финансова помощ от Москва

Barclays търси финансова помощ от Москва

© ReutersБританската Barclays PLC се надява да увеличи капитала си за сметка на инвестициите на две руски държавни банки, писа "Уолстрийт джърнъл".


Според изданието от Barclays са провели разговори с ръководствата на руската Външнотърговска банка, както и с Сбербанк за възможно привличане на капитал, но засега не е ясно, дали този опит е бил увенчан с успех.


Barclays търси спешно 6.5 млрд. паунда ($10.34 млрд.) без да ангажира с това властите в страната. Някои от водещите британски банки решиха да получат помощ от Лондон, но Barclays предпочете да привлече частни инвестиции.
Причината за отказ от държавна помощ е че ако бъдат продадени книжа на британското правителство, то това ще повлече след себе си редица ограничения. Примерно Barclays ще трябва да въведе ограничения за дивидента на акционерите, както и да даде на властите право на глас при формиране на Съвета на директорите.


В същото време макар Русия да се сблъска със срив на борсата и понижаване на цените на петрола, Кремъл все още заема трето място в света по обем на валутните резерви. Допълнително Москва вече даде да се разбере, че в условията на глобалната финансова криза ще подкрепи държавните си банки.


Досега, когато се нуждаеше от свеж капитал Barclays търсеше такивма инвеститори, с които да установи дългосрочно партньорство. През лятото банката набра 4.5 млрд. паунда от Суверенния фонд на Катар и японската Sumitomo Mitsui Banking Corp.


През пролетта Barclays купи руската Експобанк за 373 млн. британски лири.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK