Птицевъдите отчитат 16-годишен спад в производството

С 15 хил. т по-малко е пилешко месо на пазара спрямо 2007 г.

Въпреки нарасналото потребление на белите меса браншът отбеляза срив след поскъпването на фуражите през миналата година<br />

© Дневник

Въпреки нарасналото потребление на белите меса браншът отбеляза срив след поскъпването на фуражите през миналата година



"За пръв път от 16 години птицепроизводството ще отчете спад заради изкуственото стопиране на цените и принудителните продажби под себестойност от страна на фермите. За 2008 г. производството на птиче месо се очаква да падне до 85 хил. т при над 100 хил. т през миналата година." Това съобщи председателят на Съюза на птицевъдите в България Борис Стоименов по повод кризата в животновъдството, която засегна всички подотрасли.


Производителите сочат като основна причина за кризата неадекватната политика на министъра на икономиката Петър Димитров, който през миналата година уличи бранша в монополно определяне на цените, в резултат на което последваха санкции от Комисията за защита на потребителите. "Това се отрази негативно върху целия бранш, който се принуди да продава на и под себестойност", коментира още Стоименов. Той припомни, че всички браншови съюзи обжалваха санкциите с мотивите, че новите цени отговарят на повишената себестойност. Въпреки че съдът още не се е произнесъл, птицевъдите получиха сериозен удар и от началото на 2008 г. досега продават под себестойност, припомниха от браншовия съюз.


В момента люпилните продават яйцата по 15 ст. за бройка, а килограм пилешко замразено месо по 3.50 лв., съобщиха браншовици. Пилешкото се продава с минимална печалба, но яйцевъдите продължават да губят, защото цените са под себестойност, обясни Стоименов. Той припомни, че зърното поевтиня едва през септември и до изчерпването на запасите от скъпия фураж себестойността остава висока. Затова и бизнесът предвижда намаление в производството. Освен при белите меса понижение ще има и при яйцата. Докато през 2007 г. са произведени и реализирани 1.570 млрд. яйца, през тази се предвижда да са по-малко със 70 млн.


През лятото птицепроизводителите подкрепиха протестите на млекарите и също поставиха искания за субсидии. Единствената подкрепа за бизнеса бяха нисколихвените заеми, които фонд "Земеделие" пусна за бранша преди месец.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Brazilejro Chiken and co
    *****
    Неутрално

    Ел вива дел корупцион





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK