Британският регулатор одобри сливането между Lloyds и HBOS

Британският регулатор одобри сливането между Lloyds и HBOS

© <a href="http://creativecommons.org">stevecadman</a>Британският регулатор на финансовите пазари одобри сливането на две от водещите банки в Обединеното кралство - Lloyds TSB и HBOS, посочвайки, че сделката съответства на обществените интереси, предадоха световните агенции.


Решението е било оповестено от новия британски министър на бизнеса Питър Манделсън. По думите му, независимо от факта, че сливането би застрашило свободната конкуренция на ипотечния пазар, "стабилността на финансовата система в условията на кризата е приоритетна задача", предаде АП.


Сделката е на стойност 12.2 млрд. паунда ($21.7 млрд.) и ще бъде осъществена чрез замяна на акции, съобщава Ройтерс.
След сливането, новообразувалата се ипотечна компания се оценява на 28 млрд. паунда, или $50 млрд. По-рано вчера HBOS обяви, че води преговори за сливане с Lloyds, след като акциите й регистрираха сериозни загуби на борсата.
Акционерите на HBOS ще получат по 0.83 акции на Lloyds за всяка своя акция.


Според анализатори се отваря нова страница в развитието на световната финансова криза. Компаниите с разклатени позиции на пазара ще търсят изход като се сливат със стабилните си конкуренти.


Официалните власти ще окуражават подобни сделки, тъй като са разтревожени от ефекта на доминото и световното разпростиране на кризата.


Финализирането на сделката се очаква да е в края на тази или началото на 2009 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK