"Голдман Сакс" понижи оценката си за "Данон" и "Юниливър"

"Голдман Сакс" понижи оценката си за "Данон" и "Юниливър"

© ДневникМеждународната банка "Голдман Сакс" промени оценката си за втория най-голям производител на потребителски стоки в света "Юниливър" и бутилиращата компания "Данон". Новата препоръка на организацията към инвеститорите в тези компании е "продавай" при "неутрална" до края на миналата седмица. Причината за новата оценка е цялостен по-лош сценарий за глобалната икономика, на който "Голдман Сакс" залагат.


"Като цяло очакванията за приходите на големите компании за бързооборотни стоки са оптимистични", заяви анализаторът Робърт Валдшмид. Други компании, чиято оценка бе занижена чрез препоръки към инвеститорите, са "Нестле" и "Рекит Бенкисър", която е най-големият производител на почистващи машини за домакинствата. Въпреки това пазарът не прие мнението на финансовата институция и на Амстердамската фондова борса акциите на "Юниливър" поскъпнаха с 5.8% до 18.84 евро, а книжата на "Данон" повишиха цената си с 1.9% и се търгуваха при цена 43.44 евро на фондовата борса в Париж. С 2.6% повишиха цената си и акциите на "Нестле", достигайки цена 1.12 швейцарски франка, докато в Лондон "Рекит Бенкисър" поскъпна с 5.2% до 2.61 паунда.


В България "Данон" настъпи преди 14 години чрез дъщерната си компания "Данон Сердика" и е лидер на пазара на млечни продукти. Миналата година "Юниливър" реши да затвори фабриките си в България, като премести производството на хранителни продукти с марката "Калиакра" в Румъния.


През лятото "Юниливър" отчете спад от 20% в нетната си печалба за второто тримесечие и тя достигна 909 млн. евро при 1.14 млрд. за съответния предходен период. За да оптимизират дейността, мениджърите на компанията решиха през август да съкратят 20 хил. служители през следващите няколко години, като се предвижда да бъдат продадени и по-малко доходните марки в продуктовото портфолио. Постъпленията от тях се очаква да достигнат 2.6 млрд. долара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK