Банките откриха нов рунд в конкуренцията за парите на вложителите

Най-изгодни се оказват шестмесечните промоции за депозити

Банките откриха нов рунд в конкуренцията за парите на вложителите

© ShutterstockБанките откриха нов рунд в конкурентната борба за привличане на свежи пари от вложителите - граждани и домакинства. В последните две седмици най-големите играчи на пазара обявиха повишаване на лихвените проценти по различни депозити или промоции по тези продукти - Пощенска банка, Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Райфайзенбанк.


Промоции по различни свои депозити в момента имат и ОББ, Първа инвестиционна банка, СИБанк, Алианц банк България, а в края на октомври изтече промоцията на Прокредит банк. За някои от банките октомврийските повишения и промоции на лихвите по депозитите са второ поред покачване от началото на активния сезон, ако приемем, че това е септември. Новите лихви са все по-високи - по тримесечните депозити те са около 6-7.5%, за четиримесечните - около 8%, при шестмесечните достигат 8.5-9%. Това са лихвени проценти за левови влогове на годишна база. По тези в евро лихвите са по-ниски, тъй като левовият ресурс е по-труден за набавяне за банките - основният му източник са гражданите и домакинствата.


При прегледа на промоционалните оферти в момента се оказва, че най-изгодно и оптимално като вариант е да се вложат средства на шестмесечен депозит предвид на времето, за което трябва да се лиши клиентът от тези пари, и дохода, който ще му донесе лихвата. Ако се депозират 1000 лв. за три месеца при лихва 7.5% на годишна база (ефективна лихва 1.875%), каквато е промоцията на Райфайзенбанк или ПИБ например в момента, накрая на периода клиентът получава 18.75 лв. от лихва.


Важно е да се знае, че след изтичане на промоционалния (в случая тримесечен) период с по-висока лихва депозитът се олихвява съгласно лихвения бюлетин на съответната банка. Дори промоцията да се продължи с още три месеца при същата лихва и тя да се капитализира, крайният резултат пак е по-нисък - 1037.85 лв., от този при шестмесечен депозит с лихва например 8.5% (ефективна 4.25%). Ако се вложат същите 1000 лв. за шест месеца при промоционална лихва от 8.5%, клиентът получава 42.5 лв. При четиримесечен депозит с лихва 8% (ефективна 2.67%) доходът от лихва е 26.7 лв. Ако се ползва възможността за 9% годишна лихва (ефективна 4.5%) за шестмесечния депозит "ДСК Темпо - есен '08" на Банка ДСК, се начислява от лихвата 45 лв. в края на промоционалния шестмесечен период. При промоциите за едногодишни депозити лихвите са около 7-8%, при което в края на периода се получава 70-80 лв. от лихва, но парите остават "замразени" за една година.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  "тъй като левовият ресурс е по-труден за набавяне за банките - основният му източник са гражданите и домакинствата"

  Стига с тези опашати лъжи! Имаме непоклатим валутен борд. БНБ обменя неограничени количества евро срещу лева без комисионна. Банкерите да не чакат на гражданите и домакинствата ами да търчат в БНБ и да сменят достъпното и обилно евро с безценните и оскъдни левчета.

 2. 2 Профил на пиб и пощенска
  *****
  Неутрално

  Статията издиша отвсякъде. Математиката с лихвите е така обяснена че и професор да си тругно ще схванеш идеята.
  Освен това някои банки вече предлагат безсрочни депозити с лихва 7-8%, няма смисъл от тримесечни промоции.

 3. 3 Профил на Голямата тъпотия
  *****
  Неутрално

  Какви са депозитите на "гражданита" и какви са тези на "домакинствата"
  Страхотна категоризация!!!
  "За някои от банките октомврийските повишения и промоции на лихвите по...
  Значи има и "повишения" и "промоция"...?!

 4. 4 Профил на Ех спомени
  *****
  Неутрално

  През 1996-97 г. даваха 100% лихва!

 5. 5 Профил на дарк
  *****
  Неутрално

  Погледнете Софибор и Юрибор какви стойности имат и ще разберете кой ресурс е по оскъден

 6. 6 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  като спряха кредитирането, сега набират депозити само, заначи станаха пирамиди
  могат да обещаят и 100% доходност, лихвата е винаги процент от депозираното
  от страх да не ни хване кризата БНБ ограничи капиталовата адекватност и ги накара да събират депозити
  да ама трябва да са атрактивни, т.е.с висока лихва, иначе казано насила ги превърнаха в пирамида
  сега ще се спука балона на депозитите и тогава не рецесия а фалит на държавата ги очаква

 7. 7 Профил на marin
  *****
  Неутрално

  Как няма да им трябват левове?
  Нали ще ги връщат пак в левове, само че по друг фиксиран курс.
  А тези се репатрират веднага към банките майки в чужбина!
  А глупавите българи ще си получат последващия шамар заради мерака си за бързо забогатяване!Как същите тези банки дават 1.5% в Италия, а в БГ 8%? Кой е лудия?

 8. 8 Профил на до Ех спомени
  *****
  Неутрално

  Не 100% ами 300% даваха по едно време

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK