Финансовият сектор в изчакване

Кризата на фондовите пазари засега удря само частично небанковия финансов сектор, ангажиран в инвестициите в ценни книжа, като засяга най-вече плановете за разрастване. В момента търсенето на брокери, инвестиционни консултанти и обслужващ персонал за дружествата посредници и управляващи активи, е изключително слабо, а някои вече освобождават служители, показва проверка на "Дневник".


При започналата вълна на теглене на средства от взаимните фондове първите застрашени са отделите по маркетинг и продажби. "Сухи" от ситуацията излизат управляващите дружества, които са разчитали на аутсорсинга за тази дейност. "Ние използваме външни услуги за продажбите и маркетинга, така че този проблем не съществува при нас", каза Владислав Панев, председател на съвета на директорите на "Статус капитал", което управлява активите на два договорни фонда.


Неотдавна една от големите компании в бизнеса с борсово посредничество и управление на активи - "Бенчмарк", потвърди, че от началото на годината се е разделила с десет души. "Наистина се разделихме с няколко служители, като донякъде това е свързано с лошата ситуация на пазара, а, от друга, с чисто доброволни напускания или преминаване в други компании", заяви Веселин Генчев, един от директорите и собствениците на финансовата група.




Някои големи посредници и управляващи дружества също са направили съкращения, но на съвсем малко служители. "Освободихме само няколко човека, които през миналата година бяха наети заради бума на капиталовите пазари", каза Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на "Карол", който е сред лидерите между посредниците по брой сключени сделки.


Според експертите по-сериозно ще бъдат засегнати по-малките играчи в бранша. "Ако кризата се задълбочи, компаниите, които разчитат на собствени средства, ще бъдат затруднени", смята Георги Бисерински, изпълнителен директор на "КД инвестмънтс", част от словенската "КД груп". Предимството на дружеството е именно фактът, че е част от голяма международна финансова компания с разнообразна дейност в Югоизточна Европа, което е друг голям коз за ограничаване на съкращенията в условията на криза наред с аутсорсинга. Същото се отнася и за управляващите дружества, които са под шапките на големи банкови и финансови групи. "Не сме правили и не предвиждаме съкращения на персонал", обясни Димитър Тончев, прокурист на "ДСК управление на активи", който е сред лидерите при управляващите дружества на българския пазар. При положителна промяна на пазара от компанията дори планират разрастване на дейността.


Нещата изглеждат спокойни и при друг голям играч в посредничеството и управлението на активи - "Елана финансов холдинг". "Не предвиждаме съкращения на персонал. Стратегията ни е насочена към оптимизиране на процесите в компанията и не включва освобождаване на служители", каза Сирма Накова, мениджър "Човешки ресурси" в холдинга.


"Елана" дори е наела осем нови служители през настоящата година. За липсата на съкращения съдейства и добрата диверсификация на бизнеса на компанията. "Имаме сегменти, които се развиват успешно независимо от финансовата криза", уточни Накова, като даде за пример консултантските услуги за кандидатстване по европейските структурни фондове.


На фона на затягането на търсенето на труд в сектора предлагането продължава да расте силно, след като интересът към сертификатите за брокери и инвестиционни консултанти не стихва. Бумът на капиталовия пазар и свързаните с него взаимни фондове през последните две-три години доведе до небивал интерес към професията инвестиционен консултант. На последния изпит в Комисията за финансов надзор (КФН) през юни бяха излъчени 50 нови специалисти от над 120 явили се, с което лицензираните от регулатора специалисти на пазара вече надхвърлят 220 души.


От друга страна обаче, мениджърите в сектора посочват, че за качествените и висококвалифицирани кадри място винаги има. В потвърждение на това са офертите за определени позиции, които и в момента са актуални. Най-сигурни изглеждат дружествата на пазара, които са част от големи чужди финансови групи или финансови къщи със силно диверсифицирана дейност.


Банките не търсят нови хора


В бюджетите ни не е залегнало намаляване на персонала, отговориха от Уникредит Булбанк на запитване на "Дневник". От Банка ДСК обясниха, че имат най-добрата оперативна ефективност (съотношение на разходи към приходи от банкова дейност) - 35%, в системата. Банката ни има стафинг (staffing) модел, по който работи и който е адаптиран спрямо обем и брой на банковите операции, казаха още оттам. Тя е банката с най-голяма клонова мрежа в страната - 14% пазарен дял. От ОББ също отговориха, че не планират съкращения.


В последните един-два месеца банките не търсят нови хора. Интересна тенденция, която се оформя, е намалялото текучество на "експертен персонал". Това каза Асен Иванов, консултант в "Джордан Шепърд", компания, занимаваща се с хедхънтинг и набиране на персонал. Според него служителите вече не са толкова претенциозни и предпочитат сигурността на работното място. Не бих казал, че има съкращения в банковия сектор, каза той. Може да се очаква догодина компаниите да обърнат повече внимание на оптимизирането на разходите си, допълни той.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK