Лондон препродава акциите на Royal Bank of Scotland, HBOS и Lloyds

Лондон препродава акциите на Royal Bank of Scotland, HBOS и Lloyds

© <a href="http://creativecommons.org">stevecadman</a>Британското финансово министерство обмисля възможността да продаде привилегированите акции на банките, които подпомогна на пенсионни фондове и други инвеститори от Лондонското Сити, за да понижи бремето за данъкоплатците, писа в. "Таймс".


В средата на октомври стана ясно, че британското правителство инжектира в Royal Bank of Scotland, HBOS и Lloyds TSB общо 37 млрд. паунда, в резултат на което в ръцете на властите се оказаха високодоходни привилегировани акции на обща стойност 9 млрд. лири.


В момента Лондон обмисля да ги препродаде на потенциални инвеститори, като доходността, които ще осигурят на новите си собственици е 12 процента на година.
Според изданието, придобивайки тези книжа, инвеститорите биха получили стимул да закупят допълнително обикновени книжа на трите банки.


"Това е един от множеството варианти, които обсъждаме. Окончателното решение ще вземат министрите", е заявил представител на финансовото ведомство, пожелал анонимност.


В момента трите финансови компании се опитват да привлекат сами средства, но предлагат книжата си на цена, надхвърляща значително борсовите им котировки. HBOC предлага акции по 113.6 за брой, докато свободният пазар ги оценява на 86.5 пенса.


Lloyds TSB иска по 173.3 пенса (борсова цена 166 пенса), а Royal Bank of Scotland - по 65.5 (борсова цена – 51 пенса).


Естествено, инвеститорите не са привлечени от подобно предложение и ако сегашните акционери не намерят решение, то властите ще трябва да изкупят 60% от Royal Bank of Scotland и над 43% от групата HBOS-Lloyds TSB (ако сливането между двете компании бъде одобрено от акционерите на HBOS).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK