Фед прогнозира още поне 6 месеца рецесия

Най-мрачният сценарий е тя да продължи цялата 2009 г., България също може да пострада допълнително

Мечите настроения отново завладяха световните капиталови пазари, а единствените бикове на борсата бяха плюшените играчки на брокерите<br />

© Reuters

Мечите настроения отново завладяха световните капиталови пазари, а единствените бикове на борсата бяха плюшените играчки на брокеритеФедералният резерв на САЩ прогнозира тотална стагнация на американската икономика през тази година и очаква рецесията в страната да продължи поне до средата на следващата година. Това стана ясно от протоколите от последната среща на Федералната комисия по открития пазар (FOMC), които бяха публикувани от Фед. Американските банкери предвиждат близо до нулата ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за тази година, а а най-мрачните прогнози за следващата година щатската икономика са тя да се свие с 1%. С това проблемите не спират дотук, тъй като ръстът на безработицата сега се прогнозира да бъде още по-висок от преди.


"Няма съмнение, че очакванията са икономиката да се свие, а това означава, че сме в рецесия", коментира пред Ройтерс Дейвид Корд от Williams Capital Group.


Развиващите се страни в Източна Европа, в това число и България, също няма да избегнат негативите от една по-продължителна рецесия в Щатите, предупредиха в четвъртък местни анализатори и експерти от бизнеса. Причината е търговската обвързаност на Стария континент със САЩ, което от своя страна рефлектира и върху страните от ЕС. "В България възстановяването може да започне от 6 месеца до 1 година, след като се оправят нещата в САЩ", заяви Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. При най-лошия сценарий това означава страната да се върне обратно към силни темпове на растеж през 2011 г., а в най-добрия - през 2010 г.
Според Данев пазарът на ценни книжа и борсата ще се възстанови много по-бързо, но за икономиката ще трябва повече време. На сходно мнение е и икономическият анализатор Генко Генков, магистър от щатския Университет в Минесота. "Със сигурност едно удължаване на рецесията в американската икономика ще се отрази негативно и на българската", коментира в четвъртък той. Генков припомни, че икономическият растеж на България се генерира от притока на чуждестранни инвестиции, а именно чуждите инвеститори излизат първи и влизат последни на развиващите се пазари.


За да се намалят ефектите от кризата, българското правителство трябва да се вслуша в бизнеса, призова изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов. В четвъртък представителите на бизнес организациите и икономистите за пореден път предложиха конкретни мерки за справяне с проблемите (виж в карето и на стр. XV в "Попитахме").


Членовете на FOMC прогнозират тотално замразяване на американската икономика тази година, като очакванията за годишния ръст на БВП варират между 0% и 0.3%. За следващата година прогнозите за този показател са между спад от 0.2% и ръст от 1.1% на годишна база. Това обаче са т.нар. основни прогнози, от които са изключени най-песимистичните и най-оптимистичните очаквания. Най-негативната прогноза за БВП на САЩ през 2009 г. е свиване от 1%, а най-положителната - увеличение от 1.8%. През 2010 г. Фед очаква известно възстановяване, като предвижданият ръст на БВП е между 2.3% и 3.2%. За 2011 г. песимистите предричат икономически ръст от 2%, а оптимистите - растеж от 5%. Федералният резерв очаква още нивото на безработицата в страната да нарасне до около 7.6% спрямо прогнозна стойност от 6.5% за тази година. Завръщане към по-нормални нива се очаква едва през 2010 г.


Заради мрачните перспективи Федералният резерв се готви за ново понижение на основната лихва, която в момента е на ниво 1%. В свой доклад "Джей Пи Морган" прогнозира, че през следващата година Фед може да свали основната си лихва дори до 0% и след това да я поддържа такава цели 12 месеца. Според "Джей Пи Морган" действията в САЩ няма да са прецедент. Примера й ще последват страни като Япония, където основната лихва и без това е близка до 0%.


Спекулациите за нулев лихвен процент се увеличиха значително, след като в САЩ беше отчетен невиждан досега месечен спад в потребителските цени. Анализаторите предупредиха, че след жилищната и финансовата криза дефлацията се очертава като основен проблем за американската икономика. "Дефлацията се завърна като основното притеснение за централната банка. Вече няма причина Федералният резерв да не свали лихвата под 1%", заяви пред "Блумбърг" Винсънт Райнхарт, бивш директор по паричните въпроси към Фед. "Това, което научих от Япония като урок, е да не позволяваме този проблем да стига до нас, да бъдем агресивни", коментира Доналд Кон, зам.-управител на Федералния резерв.


Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ:


Рецесията в Америка може и да не се отрази у нас така пагубно, ако правителството приеме мерките, които КРИБ ще му предложи. Ако увеличат цената на газа, както иска "Булгаргаз", ще има големи негативни последствия. На тези цени просто не може да се работи. В момента гледаме да минимизираме щетите, а след това ще мислим за стабилизация и растеж. Това ще отнеме минимум 2-3 години.


Лена Русинова, икономически съветник в КРИБ:


Кризата едва сега започва у нас и тепърва предстои да се задълбочава. Негативните процеси в САЩ първо ще преминат през Европа и тогава може да се очаква да се пренесат и у нас. Първо трябва да видим кои сектори и до каква степен ще бъдат засегнати и след това ще може да се говори за възстановяване.


Божидар Данев, председател на БСК:


Кризата в САЩ предизвика подобни процеси във всички пазари, включително в пазарите на суровини, които се срутиха. България вече започва да изпитва последствията от това. Америка е най-големият купувач в света и докато там икономиката не се оправи, трудно може да очакваме в световен мащаб да има положително развитие. В България възстановяването може да започне от 6 месеца до 1 година след като се оправят нещата в САЩ. Затова разходите в държавния бюджет трябва да се намалят и част от тях да се пренасочат в инвестиции в транспорта и инфраструктурата.


Бизнесът предлага антикризисни мерки на кабинета


Пакет от мерки срещу кризата ще предложи Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България на правителството през следващата седмица. Предложенията целят подобряване на положението в строителния сектор, на ликвидността на банковия сектор, както и облекчаване на отпускането на кредити. В социалния сектор ще се търсят решения, които да предпазят работниците от негативни последствия, обясниха от КРИБ. Предложенията ще бъдат конкретизирани и одобрени от бизнес организацията по време на общото й събрание на 25 ноември.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ю
  ю
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Экспертите Deutsche Bank очакват ,че цените на нефт ще останат минумум още две години на това ниво и повишаването ще започне през 2011 година . А по мненинието президента на CNOC Фу Чэнюя, в близките две години инвестиционните бюджети на нефтените компании ще се съкратят на 60%. Кризата ще трае и 2010 година КАКТО в САЩ ,така и по света ,това са оптимистичните прогнози,така че ако САЩ започне да има ръст то това ще 2011 година,а Европа някъде към края на 2011 или 2012 година.Интересно ,а кога в България ще започне въстоновяването(коя година).Малко песимистично,но реалистично,но май това Е ИСТИНАТА,за съжаление,дано греша.

 2. 2 Профил на Алекс
  *****
  Неутрално

  ФЕД явно не могат да разберат, че продължават да наливат бензин в пожара.

 3. 3 Профил на ю
  ю
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ето и най-бързо развиващата се икономика през 2004-2007 година с ръст 50% иска помощ от МФВ .Латвия .Но засега не казват каква сума искат.

 4. 4 Профил на abe
  *****
  Неутрално

  много добре си разбират какво правят ФЕД , друг е въпроса защо го правят
  а иначе кризата тук може да трае и 6 години ,щото бавно заграяваме и тръдно изключваме...

 5. 5 Профил на :
  *****
  Неутрално

  60 месеца ще е рецесията в България. просто няма да има достатъчно пари от МВФ. нова тежка криза в България, ако не и нова депресия

 6. 6 Профил на 5
  *****
  Неутрално

  Америка се нуждае от глътка инфлация. Ами да им дадем малко, ние си имаме достатъчно и за нас.

 7. 7 Профил на :
  *****
  Неутрално

  в България ще има рязък спад особено след Нова година и масови фалити и безработица. алтернативата е държавни заеми за да се спасят работните места или пък хиперинфлация + махане на Валутния борд както беше през 1996 г.

 8. 8 Профил на Pedro
  *****
  Неутрално

  'Фед' не ги прогнозира, а е един от тия, които прави рецесиите, както и бандитите от другите 'централни банки' и международни финансови организации.

 9. 9 Профил на бв
  *****
  Неутрално

  Нали серГЕЯ каза пред цяла България,че България няма да бъде засегната от световната рецесия????! Той е тъп,като гъза на индийски слон....

 10. 10 Профил на .
  *****
  Неутрално

  ако искат и под 0% да свалят тази лихва. все тая Буш разсипа икономиката на целия свят. ето това е капитализма. като копаеш гроб на другите, сам падаш в него

 11. 11 Профил на Vency
  *****
  Неутрално

  И с какво точно Буш разсипа световната икономика?

  Сякаш той раздаваше тези необмислени кредити или пак буташе спекулантите да се натукат в този капан. Ама ако им беше забранил със закон нещо такова ти #10 май щеше да драскаш - туй ли е демокрацията Би, да ограничаваш бизнеса и хората.

  Много прост коментар бе #10. Не си хич на ясно пък си драскаш глупости тука.

 12. 12 Профил на Кризата
  *****
  Неутрално

  Моето разбиране за кризата и кой е виновен за нея е по друго. Представете си село в което всички са чорбаджии, възможно ли е да съществува такова село без да има бедни в него. Нещо такова се случи със света в последните години. Китай, Индия, Бразилия, Русия и останалите страни от Източна Европа започнаха бързо да се замогват. Но всички да станат богати и щастливи го има само в дебелите книги на утопистите Маркс и Енгелс. Този стремеж към богатеене доведе до главоломен разтеж на цените на суровините, а това от своя страна срути икономиките на старите индустриални държави. Това пък лиши новите индустриални държави от пазар на който да си реализират стоките. Първи почустваха кризата в богатите държави, но истинската криза ще бъде в държавите от втория ешелон които ще останат без пазари за своите стоки. Тежко и горко на държавите които имат проблеми с изхранването там неминуемо ще има глад. Кризата ще продължи до тогава докато държавите се върнат на изходните си позиции отпреди 20 години, т.е. когато всеки си стане толкова беден колкото е бил, след това ще последва нов икономически разтеж.

 13. 13 Профил на до Vency
  *****
  Неутрално

  Буш назначава шефа на ФЕД и не може да бяга отгворност. за другите органи също. та нали някой трябва да има отговорност за тия глупозти които направи. за двата държавни ипотекарни фондове също. а пък за борсата още повече. та нали сегашният финансов министър беше шеф на Голдман Сакс. а точно брокерчета от Голдман Сакс постояноо лъжеха че петролът щял да скодо 250 долара през 2009 г. сега никой не е виновен и всички са вода ненапита

 14. 14 Профил на Бедните ще загубят най-много
  *****
  Неутрално

  Кризата ще е трудна за богатите страни , но ще има още по сериозни последици,като бунтове,ислямски тероризъм,умиращи от глад хора,нови идеологии,неокомунизъм,пиратство, и така нататъка, в по бедните и развиващи се страни, които на всичкото отгоре имат и бум на раждаемостта и огромен процент от млади хора.

 15. 15 Профил на Свински
  *****
  Неутрално

  последната прогноза е за 3-5 години спад в САЩ. за България това значи 6-10 години спад заради липсата на кинти в сравнение със САЩ

 16. 16 Профил на хл
  *****
  Неутрално

  понякога кризите започват и се предизвикват само от говоренето за криза. Когато петролът бе на тези ценови нива до които падна сега нямаше криза, нали.Кризата е за държавите които произвеждат само суровини защото ако производителите на високотехнологични продукти намалят производството цените на суровини падат. С други думи когато богатите кихнат бедните се разболяват.

 17. 17 Профил на абитурент
  *****
  Неутрално

  Нещо не ми се връзва-постояноо съм по улиците на задръстена СОФИЯ-и като се огледам повечето коли са хубави!!!!Петък и Събта заведенията са по шевовете-ше се пръснат сервитьорите не смогват......В моловете едни забързани добре облечени хора-спълни торби или разпускащи в околните заведения на по кафе-и коктеилче.........в сряда вечерта билата на българия -паркинга беше фул.....да не продължавам щото ше ви отегча-МИСЪЛТА МИ Е ЧЕ ХОРАТА СА ФРАШКАНИ С ПАРИ......та освен по МЕДИИТЕ- аз лично не виждам нещо да смущава нормалния живот на БЪЛГАРИНА.......
  н

 18. 18 Профил на ю
  ю
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Засега!!!,след като сега КРИЗАТА ударва банките(финасите),след това е ред на икономиката,слет това ще стигне и до протфейлите на хората и след това отново банките и отново хората,а може би и икономиката между банките и хората през вторият път(голяма верятност).

 19. 19 Профил на За № 13
  *****
  Неутрално

  Буш НЕ НАЗНАЧАВА шефа на Фед, защото Фед е ЧАСТНА ФИРМА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK