Саша Безуханова поема бизнеса на HP в 27 държави

ИТ пазарът в тях се оценява общо на 61 млрд. долара

Саша Безуханова поема бизнеса на HP в 27 държави

© ДневникГенералният мениджър на "Хюлет - Пакард, България" Саша Безуханова ще управлява бизнеса на компанията майка с държавните администрации на 27 държави от региона на Централна и Източна Европа. "В тези страни, сред които е и Русия, чийто ИТ пазар се оценява на 25 млрд. долара, се извършват над 50% от бизнеса на компанията в публичния сектор", каза Безуханова. В региона, който тя поема, влизат още Чехия, Унгария, Полша, Румъния, България, държавите от Западните Балкани и бившите съветски републики в Средна Азия. Сред новите задължения на Безуханова ще бъдат продажбите на системни и технологични решения в областта на сигурността, отбраната, публичните финанси, здравеопазването и електронното управление. В правомощията й влизат още търговските взаимоотношения на "Хюлет - Пакард" със Световната банка, НАТО, институциите в рамките на ЕС, ПРООН и неправителствените организации.


"Регионът на Централна и Източна Европа е един от най-бързо развиващите се в света и корпорациите го следят внимателно и правят големи инвестиции именно там", каза Безуханова. Общият ИТ пазар в него се пресмята на 60.7 млрд. долара, а годишното му нарастване е 13.7%, сочат данните на IDC.


"За мен България е голям сантимент, успехите си като ръководител и човек съм постигнала тук. Ще продължа да изпълнявам функциите си на генерален директор на българския офис и ще работя от България", обясни тя и допълни, че в средносрочен план вероятно ще бъде назначен човек, който да поеме функциите й в страната, а тя ще изпълнява консултативна роля.
Безуханова подчерта, че "Хюлет - Пакард" е най-големият инвеститор и работодател в сектора в България. През 2006 г. в София започна дейността си центърът на компанията за обслужване на клиенти. Тогава компанията пое ангажимент пред правителството да открие 1000 работни места за две години. "В момента в България за "Хюлет - Пакард" работят 1500 души с висока квалификация. Нямам информация друга ИТ компания да има тук толкова служители", каза тя. Центърът постига високи резултати сред шестте центъра на компанията по света и получава допълнителни задачи и проекти.


"Един от най-добрите аспекти в дейността на центъра е, че млади българи, които работеха в САЩ, Канада и Западна Европа, се върнаха в България. Над 200 души избраха да се върнат заради работното си място при нас, което е адекватно на това в чужбина", посочи Безуханова.


Според нея световната финансова криза е шанс за държави като България, защото корпорации като "Хюлет - Пакард" оптимизират дейността си. "ИТ системите са един от главните инструменти за това компаниите да работят по-предсказуемо и ефективно. Затова кризата е шанс за ИТ сектора, защото компаниите ще инвестират повече в ИТ системи. Нужна е обаче работеща национална програма и колаборативен режим между държава и бизнес", каза Безуханова.


Предварителни финансови данни на "Хюлет - Пакард"
(за четвъртото тримесечие на 2008 г. )


За четвъртото тримесечие на финансовата година, завършила в края на октомври, "Хюлет - Пакард" има ръст на нетните приходи 19% в сравнение със същия период на миналата година. Това се равнява на 5.3 млрд. долара, което прави общо 33.6 млрд. долара за периода. За фискалната година нетните приходи на компанията са нараснали с 13 на сто, или с 14.4 млрд. долара, до 118.4 млрд. долара.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на аналитик
  аналитик
  Рейтинг: Неутрално

  Тази каква е била преди 1990 година и как е започнала новата й кариера след това?

 2. 2 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Преди 10-и ноември най-вероятно е била студентка, Аноне. Ти защо питаш?

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 3. 3 Профил на heat
  heat
  Рейтинг: Неутрално

  Браво, маце Имаш един клокър-поддръжник

 4. 4 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Щом, мераклията за най-висшия пост на БКП се е включил в защита на Безуханова, ясно ми е от кое котило е.

 5. 5 Профил на аналитик
  аналитик
  Рейтинг: Неутрално

  Аааа, не на мене тия! Няма човек на подобен пост без начален тласък от БКП/ДС. Дори студентка последен курс да е, интересно е как си е намерила първата работа. А втората? Ние още помним 80-тте и 90-тте години.
  Старателно си прикриват биографиите, а сега ни пробутват истории на успех. Затова си повтарям въпросите от първия постинг.

 6. 6 Профил на Питайте батко и
  Питайте батко и
  Рейтинг: Неутрално

  Е каква е била - палава девойка е била. Батко и е в дъното. И многобройните му пътувания до Виена. Какво ли има там? Освен скука и река? Куфарчета? Верни другари?
  Ако някой си мисли, че в ХП не се гепи - за справка - само вижте позицията на нашто момиче - Шеф на Public Sector. За страните с най-голяма корупция. Явно в България е показала забележителни резултати в този сектор. Амо да си спомним търга за Електронното правителство на Хари Потър дето влиза прав в хладилника. За Здравната каса - още си ги бият в главата машините. За НАП няма да коментирам - 10 милиона винаги са си 10 милиона. И т.н. ... А дали в училищата лаптопите не са нейни ... И Си Ен Сис не е ли нейна фирма? И Вени да не се прави на ощипан ...

 7. 7 Профил на Vladiznaiko
  Vladiznaiko
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ама като почнат едни цифри за се хвърлят се кефя. 61 милиарда е пазара - ОК. От тях пряко сили 15% са за държавните администрации, голямата част е като в БГ - телекомуникации и услуги. От тези 15% Саша да се бори за 5-6% то колко си мислите, че е дяла на ХП-то? Е тва са си 400 Милиона долара. Т.е. 350 Милиона в Евро. Което във време на криза вероятно е прогнозирано в таргетите на госпожата като 250-300 милиона. Е нека да посмали малко - от 61 милиарда на 280 милиона. Явно се е заразила от БГ стъкмистиката ...

  Животът е прекрасен!
 8. 8 Профил на X
  X
  Рейтинг: Неутрално

  Всъщност освен далавери Безуханова има и голям принос 2006-2007 г. лабораторията на HP да открие доста години след 1999 г. как да се защити хартиен документ с електронен подпис, а HP България започна да прави подпечатващ сървър в дом номер 4 в Бояна. Всъщност анотация на българската заявка за патент й беше предадена лично още на времето.
  Обаче издигането й в йерархията на HP не знам дали ще помогне на HP точно в този момент на криза, още повече че предполага умишлена защита от страна на HP на престъпление срещу интелектуалната собственост, което ще доведе до сериозни трусове... ама те си знаят.

 9. 9 Профил на Гелето
  Гелето
  Рейтинг: 378 Весело

  Що не пишете как ХП-то в лицето на тази "бизнес дама" печели голямите държавни поръчки?
  Ето ви един жокер- правете аналогия със чичко Сименс!
  Венчо ти откога почна да защитаваш маскари бе пич- май и ти си намазал от баницата или по-скоро некоя трохичка ти е хвърлил господаря.

  http://крими.com
 10. 10 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: Неутрално

  Браво на Саша!
  Който работи и има талант - ше прогресира!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK