Цигари "Армеец" и "Мерилин" ще правят в Стара Загора и Пловдив

Браншът все още очаква какво ще решат депутатите за акцизите

Цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора, които бяха приватизирани през лятото, започват производство на собствени марки цигари. Избраният бранд от "Слънце Стара Загора" ще се казва "Армеец" и ще се предлага в шест разновидности - слимс, в опаковки по десет цигари и от видовете "Блу" и "Уайт". Това може да бъде прочетено в регистъра за тютюневите изделия, воден от финансовото министерство. Цигарите ще са насочени към ниския ценови сегмент - като кутия с 20 броя ще варира от 2.30 лв. до 2.45 лв.


Засега от "Цигарена фабрика Пловдив" са купили бандероли за марката "Мерилин". Цигарите са тип слимс и ще се продават срещу 2.60 лв. Конкурентните марки на компанията като "Ева" и "Карелия" струват съответно 2.60 и 2.80 лв. Много вероятно е дружеството да започне производство по поръчка и на чужди марки, които все още не могат да съобщят, обясни неотдавна управителят на фабриката Златомира Драганска.


През юли "Булгартабак" продаде две от цигарените си фабрики през борсата. Компанията "Сигма консултинг", която е близка до "Винпром Пещера", придоби 78% от предприятието в Пловдив срещу 30 млн. лв. Новият собственик получи разрешение от Комисията за финансов надзор за отправяне на търгово предложение към миноритарните акционери. След него "Сигма консултинг" вече притежава 96.27% от фабриката.
"Слънце Стара Загора" стана собственост на "Бизнес център Изгрев". Компанията купи от "Булгартабак" - 91.24 на сто от дружеството. Според справка в ДАКСИ "Бизнес център изгрев" е собственост на "Бол пропърти", притежавана от своя страна от Стефчо Кралев. Освен във фабриката дружеството участва като съсобственик във "Варна плод", в който управляващ е Иво Каменов. Той участва официално и в управлението на "Химимпорт". Марката цигари, която фабриката ще произвежда, принадлежи на Застрахователно и презастрахователно дружество "Армеец", показва справка във финансовото министерство.


Все още фирмите от цигарения бранш очакват парламентът да приеме новите ставки на акцизите. След първо четене гласуваните ставки са 40.50 лв. на 1000 къса и 42% от продажната цена. "Малко вероятното е така формулираната нова ставка да бъде приета от парламента и сигурно ще бъде променена между двете четения на закона", коментира депутат от бюджетната комисия. Според специалисти в тютюневия бранш увеличението, предложено от правителството, ще се отрази негативно на чуждите производители и ще е в полза на "Булгартабак".


От началото на годината се очаква в сила да влезне нов бандерол. Проблемът, пред който са изправени фирмите, е с какъв срок ще бъде старият. Обичайната практика е цигари с платен миналогодишен акциз да се продават до изчерпване на количествата, но не по-късно от юни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK