Съдът в Люксембург ще гледа в четвъртък делото на "Апис"

Компанията за правен софтуер "Апис" ще съди бивш свой служител в Люксембург.


Първото българско дело пред Съда на Европейските общности ще се гледа в четвъртък, 27 ноември, съобщиха от "Апис". Делото е образувано по искане на Софийския градски съд за тълкуване на текстове от директивата за базите данни.


Ищец по делото е производителят на правно-информационни системи "Апис", а ответник – "Лакорда" АД, чийто изпълнителен директор Горан Горанов е бивш главен програмист и съдружник в няколко дъщерни фирми на "Апис". През февруари 2006 г. Горанов напусна със скандал "Апис" и три месеца по-късно основава конкурентната компания "Лакорда".
От "Апис" твърдят, че "Лакорда" е извлякла и използвала неправомерно съществена част от съдържанието на неговите юридически бази данни. В молбата си до Софийския градски съд настояват съдът да забрани използването на извлечените данни и да получи обезщетение в максимален размер.


Закрилата на базите данни е уредена в българския Закон за авторското право, който почти изцяло възпроизвежда разпоредбите 9-а Директива на Европейския парламент и Съвета от 1996 г. По тези норми все още няма българска съдебна практика, а европейската е ограничена до няколко случая, свързани с бази данни за спортни залагания. След шест месеца се очаква тълкувателно решение по делото на "Апис", което ще се използва във всички съдилища в страните-членки на Европейския съюз.


Особено съществен е въпросът доколко се ползват със закрилата на закона бази данни с нормативни и съдебни актове, които са публично достъпни. В становище до съда в Люксембург ответникът "Лакорда" пледира, че базите данни с нормативни актове и съдебна практика не се закрилят от закона поради публичния им характер.


Според специалисти по авторско право тази теза е несъстоятелна и няма да издържи в съда. Доказателство за това е фактът, че базата данни на иначе свободно достъпния за гражданите на Европа правен портал EUR-Lex, съдържащ всички европейски норми, се предоставя за търговско използване само след подписване на лицензно споразумение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK