Антимонополната комисия разреши сделката за "Финансиа груп"

Българската Комисия за защита на конкуренцията даде разрешението си за придобиване на "Финансиа груп" от "Хипо инвестмънт банк" и "Алфа финанс холдинг", съобщиха от антимонополния орган. Целта на концентрацията е да се подкрепи развитието на "Финансиа груп", като се създаде българска търговска банка, която ще се занимава основно с финансиране на корпоративния и публичния сектор, се посочва в съобщението. Австрийската "Хипо инвестмънт банк" и българският "Алфа финанс холдинг", в който акционер е Иво Прокопиев, един от издателите на "Дневник" и "Капитал", ще кандидатстват съвместно за банков лиценз.


Мажоритарно участие в новата финансова институция ще има австрийската банка.


От КЗК посочват, че "Хипо инвестмънт банк" не упражнява дейност в България и засега няма намерение да извършва самостоятелна дейност в страната. Участието й в сделката за "Финансиа груп" е изцяло стратегическа инвестиция, като от антимонополната комисия смятат, че няма вероятност конкуренцията на пазара на банкови услуги у нас да се влоши.


Ако БНБ даде лиценз на бъдещата банка, се планира тя да предоставя услуги освен в България и в други страни от Югоизточна Европа. Преди няколко месеца Централната банка отказа да издаде лиценз на Финансиа банк, учредена от "Алфа финанс холдинг" и "Грамърси файненшъл груп", но заяви, че е готова да разгледа отново такъв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK