Акционерите на Barclays се съгласиха с привличането на арабски капитали

Акционерите на Barclays се съгласиха с привличането на арабски капитали

© ReutersАкционерите на британската банка Barclays Plc гласуваха плана за привличане на свеж капитал в размер на 7 млрд. паунда ($10,44 млрд.), съобщи по-рано днес председателят на Съвета на директорите на компанията Маркъс Ейджиъс, уточнявайки пред агенция "Ройтерс", че официалните резултати от гласуването ще бъдат одобрени по-късно.


Ръководството на Barcalys разчиташе, че ще получи необходимите 75 на сто от гласовете на акционерите в полза на плана, макар че аналитици прогнозираха значителен дял на въздържали се в знак на протест.


От тези общо 7 млрд. паунда Barclays планира да привлече 5.8 млрд. от близкоизточни инвеститори като суверенния фонд на Qatar Holding LLC и шейх Мансур бин Зайида ал Найана в замяна на 30% от акциите на банката. Преди месец Barclays реши да увеличи капитала си за сметка на частни инвеститори, вместо да прибегне до държавна помощ, която обаче предвижда прехвърлянето на значителен дял от банката на Лондон.
Причината за отказ от държавна помощ е че ако бъдат продадени книжа на британското правителство, то това ще повлече след себе си редица ограничения. Примерно Barclays ще трябва да въведе ограничения за дивидента на акционерите, както и да даде на властите право на глас при формиране на Съвета на директорите.


Недоволството на акционерите беше продиктувано от факта, че на инвеститорите от Близкия Изток се предоставят по-добри условия от тези на досегашните собственици.


За да преодолее съпротивата им ръководството им предложи до 250 млн. британски лири от средствата, които очаква да получи.


В края на миналия месец на пазара се появиха спекулации, че Barclays са провели разговори с ръководствата на руската Външнотърговска банка, както и с Сбербанк за възможно привличане на капитал, но по-късно британците отрекоха подобни преговори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK