Нормативни промени ще уреждат обмяната на данни за пътни произшествия

Страните от Европейския съюз подписаха споразумение за обмен на информация за катастрофи и застрахователни полици между информационни центрове в различните страни. България все още не е част от системата, тъй като българският център няма възможност да предоставя достатъчно данни.


По време на конференция в Пловдив за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" Атанас Табов, председател на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, съобщи за наскоро подписаното споразумение за обмен на информация.


Ралица Агайнм, заместник-председател на Комисията по финансов надзор обаче не се съгласи с Табов, че у нас фондът няма възможност да праща достатъчно информация. "Ние сме проучили опита в други страни и масовата практика е Гаранционния фонд да получава такива данни от органа, регистриращ автомобилите, в България това е МВР", посочи Агайн.
Агайн съобщи, че се очаква приемането на промени в застрахователния кодекс – те са свързани с предоставянето на информация от Министерство на вътрешните работи към Комисията за финансов надзор.


Предвижда се МВР да предоставя на надзора в началото на всяка седмица списък с данни за регистрираните автомобили. От своя страна комисията ще праща до Информационния център към Гаранционния фонд информация кои от автомобилите са със сключена "Гражданска отговорност". След това фондът ще може да праща на нередовните водачи писма, с които ще се напомня, че нямат валидна полица.


Друга промяна в Кодекса за застраховането ще е свързана с предоставяне на средства от Гаранционния фонд за техника и инвестиционни разходи, които да се използват за подобряване на безопасността на движението по пътищата. Средствата ще се отпускат с разрешение на Комисията за финансов надзор и на Министерство на вътрешните работи.


Отчитането на застрахователните посредници също ще бъде засегнато от предстоящите промени – предложението е те да имат задължението да се отчитат до края на работния ден, следващ сключването на полицата.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK