"Слънце Стара Загора" ще гони 9% пазарен дял

Дружеството инвестира 500 хил. лв. в производството си

Цигарената фабрика в Стара Загора, която заработи отново след неколкомесечно прекъсване, ще вложи в производството си 500 хил. лв. през 2009 г., съобщи изпълнителният директор на дружеството Стефан Славов. Предприятието към момента работи с 80% натоварване на производствените мощности и до края на годината ще произведе около 200 тона цигари.Фабриката в Стара Загора беше приватизирана през юли от "Бизнес център Изгрев". До този момент новите собственици са вложили 120 хил. лв. в преструктуриране на дружеството. От компанията не планират да продават площи от "Слънце Стара Загора", обяви Славов. Към момента в дружеството са наети 165 служители със средна заплата от 750 лв. "Предвиждаме при успешна година, да увеличим заплащането в предприятието", каза още изпълнителният директор. Преди закриването на фабриката през април в компанията работеха около 300 души.


Търговото предложение за изкупуване на акциите от миноритарните акционери на компанията ще бъде обявено отново в началото на година, след като беше отменено в средата на септември. "Не предвиждаме засега да се отписваме от борсата, а искаме да предоставим възможност на дребните акционери да продадат дяловете си", обясни Славов. Във фабриката ще се произвежда марката цигари "Армеец" в седем разновидности. Брандът е насочен към ниския ценови сегмент. Компанията ще се стреми към 4-5% дял от пазара през 2008 г. и до 9% през 2009 г. Целта на фирмата е да постигне производство от 4 хил. тона годишно. Цигарите ще се разпространяват по собствена дистрибуторска мрежа на дружеството, като около 4000 обекта ще бъдат заредени в цялата страна до края на ноември. Първата доставка на заработилата в понеделник фабрика е била за Варна, съобщи Славов.


От дружеството планират да произвеждат и други марки цигари. В началото на годината предприятието ще направи инвестиция за започване на производство на "супер слим". "Планираме да купим нова машина за анализ на цигарите, както и техника за изработка на специални филтърни пръчки за тях", обясни изпълнителният директор.
"Подкрепяме предложението на "Булгартабак" да бъде съкратен срокът за използване на старите бандероли до 31 март", каза още Славов. Обичайната практика е, когато се сменят стикерите с цените, старите да важат до изчерпване на количествата, но не по-късно от 31 юни. Според Славов съкращаването на срока ще постави българските компании в равнопоставено положение спрямо западните. "Международните гиганти имат възможност да произведат колкото си поискат цигари със стари бандероли, а ние не", аргументира позицията си изпълнителният директор. Засега от компанията определят като "приемливи" приетите след първо четене ставки на акциза от 40.5 лв. на 1000 къса и 42% от продажната цена.


Компанията е на близка до "Химимпорт" фирма


"Бизнес център Изгрев" купи от "Булгартабак" 91.24 на сто от "Слънце Стара Загора табак". Според справка в ДАКСИ "Бизнес център Изгрев" е собственост на "Бол пропърти", притежавана от Стефчо Кралев. Освен във фабриката дружеството участва като съсобственик във "Варна плод", в който управляващи са Иво Каменов и Марин Митев. Те участват официално и в управлението на "Химимпорт", контролирана от варненската икономическа група ТИМ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK