"Райънеър" ще предложи отново да купи "Еър Лингъс"

<a href="http://creativecommons.org">creativecommons.org</a>

© aromano

creativecommons.orgЕвтиният превозвач "Райънеър" предложи нова оферта за ирландската "Еър Лингъс", съобщи Би Би Си. Новото предложение оценява "Еър Лингъс" на 748 млн. евро, докато предишната оферта я оценяваше на 1.5 млрд. евро. Опитът за изкупуване обаче беше спрян от Европейската комисия поради съображения за нарушаване на конкуренцията.


Предложението е изцяло в брой и представлява 25 процента премия над акциите на "Еър Лингъс" в петък.


При сливане на двете компании един превозвач би контролирал над 80 на сто от европейските полети от летището в Дъблин.
Според "Райънеър" антитръстовите аргументи са неоснователни след промяната в авиационния бизнес, донесена от световната икономическа криза. "Светът се промени драматично през последните две години, като скъпият петрол и рецесията доведоха до серия банкрути за авиокомпаниите, случиха се консолидации и намаляване на капацитета", каза Майкъл О'Лийри, директор на компанията. Според него "Еър Лингъс" е прекалено малка и е подминавана от други превозвачи.


Ако сливането се случи, двете компании ще запазят марките си и ще оперират отделно, очаква потенциалният купувач.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK