Още два торент сайта спряха достъпа до музика и филми

След като в началото на ноември спецполицаи удариха торент сайтa за незаконен обмен на файлове с музика, филми, софтуер, порнография - torrenvalley, две седмици по-късно още три тракера го последваха. От 24 ноември по информация на потребител на услугите им, обадил се в редакцията, са спрени с полицейско разпореждане avatarbg.org, p2pbg.com и masterstb.com. Проверка на "Дневник" показа, че достъпът до торент секцията на последните два наистина не е възможен, а avatarbg.org работи. Единствено на сайта p2pbg.com има обяснение и отговор на въпроса "Защо не мога да вляза при торентите". "Причината не е в нас. Налага се затварянето на секцията за неопределен период. Посещавайте сайта, за да разберете, какво ще се случи!!!", се казва в обръщението към посетителите на страницата. Оттам посочват като алтернатива за желанията и потребностите на потребителите конкурента си avatarbg.org.


Засега не е ясно дали сайтовете са затворили превантивно, за да избегнат удара, или са получили предупредителни сигнали. "Има образувани дела срещу нови торент тракери, няколко са на брой, извикали сме ги и сме ги предупредили на този етап. Имаме данни, че чрез тях се нарушават авторски права не само на чуждестранни, но и на български произведения, обект на авторско право", каза информиран източник на "Дневник" от сектор "Компютърни престъпления" на ГДБОП.


Въпреки последните полицейски акции, които са насочени към по-малките торенти, големите - arena.bg (в топ 800 на световната листа на торент тракерите) и zamunda.net (в топ 400), продължават да работят. По данни на ГДБОП в момента "Замунда" печели около 300 хил. лева месечно от реклама, а "Арена" - над 100 хил. лева. Ситуацията изглежда така въпреки удара срещу тях и заведените дела. Делото срещу Илиян Гешов, собственик на "Арена", вече е в съдебна фаза.
Оправданията за забавените дела били от "процесуално естество", тоест бавните експертизи. "Нямам обяснение за това. Ние работим, продължаваме репресията, затваряме торент сайтове и локални доставчици с файлови сървъри. Оттук нататък е редно нашата работа бързо да види резултат в осъдителни присъди за тези хора. Няма съмнение, че разпространението на най-новото заглавие на филм през торенти е престъпление", заяви още източникът на "Дневник".


От ГДБОП са информирали прокуратурата и следствието за рекламната дейност на двата популярни сайта, както и за фирмите, които захранват сивия им бизнес с реклама. Очакват да се намесят и данъчните служби.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK