Облигационерите на "Кремиковци" отново са фактор за бъдещето на комбината

Притежателите на дълговите книжа са представили свой план на правителството

Облигационерите на "Кремиковци" запазват обезпечението си под формата на активи от комбината, след като те и самото металургично дружество спечелиха обжалването пред Софийския апелативен съд за датата на неплатежоспособността. Тя вече е променена от 31 декември 2005 г. на 6 юни 2008 г. Новината съобщи бившият изпълнителен директор Александър Томов, но впоследствие бе потвърдена от още 3 източника на "Дневник".Решението е било взето на 26 ноември и може да промени коренно процедурата по несъстоятелност, в която се намира стоманопроизводителят. Най-губещи от досегашното състояние бяха притежателите на дълговите книжа, тъй като оставаха без своето обезпечение. В тяхна полза при емитирането на облигационния заем през 2006 г. бяха заложени най-важните производствени активи на комбината, без които той не би могъл да функционира. Когато стана ясно, че "Кремиковци" е изправен пред банкрут през май, идеята беше именно облигационерите да продадат дълговите си книжа на "Арселор Митал", а международната компания да придобие вземането им. Сделката за продажба на облигациите обаче пропадна заради ранната неплатежоспособност, която практически отмени и обезпечението по тях. Така при цена 60% от номинала през лятото и предварително договорена сделка с "Арселор Митал" за продажба на 79% днес книжата се търгуват на неофициален пазар при нива между 10% и 20% от номинала, според международни дилъри.


Комитетът на най-големите облигационери обвини правителството в директна намеса в работата на съда и заявиха, че то е отговорно за провала на споразумението с "Арселор Митал". Водещият стоманопроизводител в света обаче и в момента желае да придобие активите на "Кремиковци" след търг и дори придоби един от дълговете на комбината в размер на 18 млн. евро чрез цесия. Източници на "Дневник" съобщиха още, че представители от висшия мениджмънт на "Арселор Митал" са били в Бразилия по времето, когато там бе и икономическият министър Петър Димитров. От стоманения гигант отказаха да коментират дали в Латинска Америка са се срещали с министъра или други представители на българското правителство. На въпроса дали "Арселор" имат връзка с индийския стоманопроизводител CSN и неговия интерес към комбината компанията на Лакшми Митал също отказа коментар. Експерти на CSM прекараха миналата седмица в София, като целта им бе именно да проучат състоянието на кремиковските агрегати.


Самите облигационери на "Кремиковци" обаче също са предложили план за измъкването на комбината от тежката ситуация. Според два абсолютно сигурни и независими източника на "Дневник" преди дни инвеститорите са посетили Министерството на икономиката и енергетиката. Те са разговаряли с икономическия министър Петър Димитров и неговия заместник Нина Радева, като са присъствали и съветници на премиера Сергей Станишев. Планът им включвал инвестиция, но само при условие, че им се позволи да реализират намеренията си докрай, а държавата им окаже съдействие. Петър Димитров обаче не е дал отговор и само обещал правителството да обмисли офертата.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на неуспешен рекет
    *****
    Неутрално

    Чиновниците гледат да лапнат някоя комисиона от рекет, но като им направят европейски скандал и клякат милите. Облигационерите добре ги извъртяха... Хванаха им цаката. Един чиновник като се издъни така и сега, току виж, само на заплати ще живеят...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK