Цигарите в България са сред най-скъпите спрямо доходите

Българите купуват едни от най-скъпите цигари в Европа спрямо дохода си, съобщи Ласло Лабоди, ръководител на отдел "Данъчно облагане на тютюневите изделия" в "Бритиш американ табако" (БАТ). Според него у нас на хората им се налага да работят най-много часове, в сравнение с останалите европейски страни, за да си купят кутия цигари. По данни на компанията около 70 на сто от стойността на цигарите се формира от плащаните данъци - акциз и ДДС. Реално производителите получават една 20% от цената на кутия цигари, обяснява Лабоди.


По данни на компанията през първите шест месеца на годината, контрабандата в страната е 7% от общото количество продадени цигари. "Има пряка зависимост между стойността на кутия цигари и увеличението на незаконната търговия с изделията", обясни Масимилиано Ди Доменико, директор "Корпоративни въпроси" за Европа на БАТ. От компанията прогнозират, че с покачването на акцизите през следващата година контрабандата в България ще скочи двойно. "Най-много в страната се продават незаконно гръцките марки, следвани от брандовете на "Филип Морис", допълва Лабоди.


От БАТ подкрепят постепенното увеличение на акциза. "Нямаме позиция коя част на данъка да се увеличава - специфичната или адвалорната, но искаме единствено последователна политика", обясниха от компанията. Според тях е недопустимо да се променя срокът, през който ще важат старите бандероли от 31 юни на 31 март. Това беше последното предложение на бюджетната комисия. "Немислимо е да се прави подобна стъпка в последния момент, защото прави средата много непредвидима", допълниха специалистите.


Днес се очаква парламента да разгледа на второ четене законът за акцизите и данъчните складове. От бюджетната комисия към Народното събрание предложиха ставките да бъдат 40.5% от продажната цена и 41 лв. на 1000 къса. Официалното предложение на Министерски съвет беше за 42% срещу 40.5 лв. на 1000 къса. В момента частите на акциза са съответно - 35% и 37 лв.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на тютюна на д. димов
  *****
  Неутрално

  никой не е длъжен да пуши, няма такъв закон ... /все още/

 2. 2 Профил на Ами да не си купуват! Кой ги лекува после?
  *****
  Неутрално

  Според него у нас на хората им се налага да работят най-много часове, в сравнение с останалите европейски страни, за да си купят кутия цигари.

 3. 3 Профил на Ани
  *****
  Неутрално

  От "Бритиш американ табако" видяха, че кремиковските работници, фермерите, мандрите, книгоиздателите протестират кой за държавна помощ, кой за по-ниско ДДС за стоката му, и решиха и те да си направят устата, за някоя данъчна референция. По-ниска ДДС ставка за пушачи! Как ви звучи?

 4. 4 Профил на това е добро за БеГе-еца
  *****
  Неутрално

  Нека тютюневите продукти у БГ-то да стават все по-скъпи и недостъпни. От това само може да спечелим.

 5. 5 Профил на baba
  *****
  Неутрално

  наи скапите цигапи в пловдив са ле тапаци тапи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK