Търговските взаимоотношения между България и Германия ще се свият догодина

Търговските отношения между България и Германия се очаква да се свият догодина, сочат данни на Германо-българската индустриално-търговска камара. Организацията е направила извънредно проучване сред своите членове за отражението на финансовата криза върху бизнеса им.


В анкетата на камарата са взели участие 76 компании от различни сектори. Проучването е показало, че повечето фирми очакват свиване на инвестициите от Германия към България.


Над половината от анкетираните фирми очакват държавата да намали данъците, като отговор на настъпващата финансова криза. Около една трета от дружествата считат, че като решение на проблема правителството може да увеличи държавните гаранциите за банките, както и да започне преговори с Международния валутен фонд за отпускане на помощни средства.
Едва три фирми са отговорили, че кризата няма да се отрази на страната ни. Почти всички компании считат, че кризата ще има негативни последици върху бизнесът им. Близо 8% от запитаните забелязват откриват положителен ефект върху дейността си, например под формата на преместването й от по-скъпи райони на света към България, обесняват от камарата.


Над 80% от фирмите ще реагират на кризата намалявайки разходите, 14 % са принудени да съкратят работни места. Повече от половината от запитаните ще ограничат размера на планираните инвестиции, а всяка осма фирма се е отказала напълно от инвестиционните си намерения.


За следващата година очакванията се разделят – 27% от фирмите планират по-висок оборот от 2008 г., близо една трета очакват стагнация, а 39% се опасяват от рязък спад в оборота

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK