Създава се най-голямата частна банка в Русия

Вчера в Русия започна сливането на МДМ банка и Урса банка, в резултат на което ще бъде създадена една от най-големите финансови компании в страната, съобщи "РБК дейли". Новата компания ще е с капитал от 2.036 млрд. евро и активи за над 14.79 млрд., което автоматично я прави най-голямата частна банка в Русия по тези показатели. Ще отстъпва единствено на банките, контролирани от държавата, и на чужди финансови гиганти. Банката ще се нареди и на трето място по брой филиали след контролираните от Кремъл Сбербанк и ВТБ. Първата стъпка в процеса на сливане ще е прехвърлянето на акционерните дялове в единна холдингова компания, а самото обединение се очаква да стане факт до края на следващата година. Съветът на директорите на новото дружество ще бъде оглавен от сегашния председател на борда на МДМ банк Олег Вюгин. Деловото издание "Ведомости" съобщи, че бъдещата мегабанка няма да има мажоритарен акционер, като известен пакет ще бъде листван на борсата.


Урса банка е ориентирана към продажбите на дребно, а МДМ работи предимно с корпоративни клиенти. След сливането ще бъде създадена универсална структура, която по думите на анализатора от брокерската компания "Откритие" Валерий Пивен "има по-големи шансове за ръст в разгара на кризата, отколкото при специализираните компании".


Според аналитика от "Брокеркредитсервис" Денис Мухин 10% от руските банки няма да оцелеят от кризата, ако не тръгнат към сливане. В момента в Русия работят 1120 банки, след като вчера централната банка отне лицензите на Газинвестбанк и Тюмененергобанк заради предоставяне на недостоверна отчетност и неплатежоспособност. На печалба до края на третото тримесечие са общо 1009 банки, като съвкупният размер на показателя в края на октомври достига 413.6 млрд. рубли - с 14% над показателя от края на октомври миналата година.
Кой кой е


МДМ банк


Акционери - Сергей Попов (77%), Olivant Ltd (9.5%), Мартин Андерсон (8.5%) и IFC (5%).


Активи - 8.90 млрд. евро


Капитал - 1.07 млрд. евро


Печалба към 31 октомври - 118.8 млн. евро


Урса банк


Акционери - Игор Ким (35.5%), Александър Таранов и Андрей Бекарев (по 8.28%), ЕБВР (17.58%), DEG (6.37%), AVINDALE Investments S.A. (8.68%), фрий флоут (29.06%), като книжата се търгуват и на двете руски борси - РТС и ММВБ.


Активи - 5.8 млрд. евро


Капитал - 942.3 млн. евро


Печалба към 31 октомври - 87.7 млн. евро

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  задава се финансоф тоталитаризьм и национализьм но дали ще е социалистицески или комунистицески
  зависи от правителствата на сьответните страни и континенти

 2. 2 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  МДМ има само 34 филиала, не знам за каква клонова мрежа става дума. Освен това миналата седмица уволни 20% от служителите си.

 3. 3 Профил на за автора и редактора
  *****
  Неутрално

  Росене, две числа не можеш да събереш и искате гласност, прозрачност. Та Вие сте ... 1.07 млрд + 942.3 млн = 2.012,3 а не 2.036 КАПИТАЛ, няма ли РЕДАКТОР този вестник?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK